ZA 28 MILIJARDI DOLARA

Cisco kupuje Splunk, stvaraju jednu od najvećih tvrtki globalno

22.09.2023 u 08:36

Bionic
Reading

Tvrtka Cisco kupuje tvrtku za kibernetičku sigurnost Splunk po cijeni od 157 dolara po dionici, u transakciji isključivo gotovinom vrijednoj oko 28 milijardi dolara. To označava najveću akviziciju u povijesti tvrtke Cisco i dio je akvizicija usmjerenih prema tvrtkama za kibernetičku sigurnost

Očekuje se da će akvizicija biti zaključena u trećem tromjesečju 2024. godine te da će ojačati Ciscovu poziciju na kibernetičkom tržištu. Chuck Robbins, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Cisco, izjavio je da će akvizicija poboljšati sigurnost i otpornost organizacija pružanjem rješenja za otkrivanje, reakciju, predviđanje i sprečavanje prijetnji.

Cisco očekuje da će transakcija imati pozitivan utjecaj na njegovu gotovinski tok i bruto maržu već u prvom roku nakon završetka. Osim toga, očekuje se da će akvizicija povećati ne-GAAP zaradu po dionici tvrtke Cisco već u drugoj godini. Financiranje akvizicije provest će se kombinacijom gotovine i duga, prenosi isp.page.

Integracija Splunka u Ciscovu ponudu pozicionirat će kombiniranu tvrtku kao jednu od najvećih softverskih tvrtki globalno. Međutim, analitičari su izrazili zabrinutost zbog potencijalnog preklapanja proizvoda, regulatornog nadzora i cijene koju je Cisco platio za Splunk. Neki analitičari smatraju da je prelazak Splunka na usluge orijentirane prema oblaku neimpresivan, dok drugi dovode u pitanje potrebu za regulatornim odobrenjem za njegovo poslovanje u Kini.

Ovom transakcijom će Gary Steele, izvršni direktor Splunka, postati član i izvršnog vodstva tvrtke Cisco. Steele je obranio pristup tvrtke s upravljanjem klijentima, napominjući da se mnogi veliki klijenti i dalje oslanjaju na Splunkove mogućnosti u tom području. U slučaju prekida, za raskid su predviđene kazne u iznosu od 1,48 milijardi dolara za Cisco i 1 milijarda dolara za Splunk.

U proteklim godinama, Cisco je aktivno proširivao svoju prisutnost na kibernetičkom tržištu putem nekoliko akvizicija. To uključuje kupnje tvrtki Armorblox, Oort, Valtix i Lightspin samo tijekom 2023. godine. Akvizicija Splunka dodatno potvrđuje Cisco-ovu posvećenost jačanju svoje ponude za kibernetičku sigurnost.