VELIČINA JE VAŽNA

CES 2013:: Uzbudljiv tjedan za gadgetoljupce

05.01.2013 u 11:23

Bionic
Reading

Sajam potrošačke elektronike ove godine donosi puno novosti. Od ultra velikih i ultra tankih televizora do novih, još većih mobilnih uređaja, a sve s naglaskom na bežičnu i mobilnu tehnologiju

Sajam potrošačke elektronike, CES 2013. koji se od 8. do 11. siječnja održava u Las Vegasu, jedan je od najstarijih sajmova te vrste u svijetu i svake godine okuplja više od tisuću izlagača i milijune posjetitelja.

Svi veliki proizvođači potrošačke elektronike koriste CES kako bi predstavili najbolje i najnovije što imaju za ponuditi te iskoristili priliku i najavili što tek slijedi kasnije u godini.

Osim predstavljanja novih proizvoda i najava novih tehnologija, CES organizira i brojne okrugle stolove i rasprave o trendovima u potrošačkoj tehnologiji.

Tako ni ove godine neće nedostajati uglednih govornika iz IT industrije, ali i brojnih poznatih lica iz showbiza koji će svojom prisutnošću promovirati nove proizvode i privući dodatne posjetitelje.

No ostavimo poznata lica po strani i usredotočimo se na prave zvijezde - gadgete i druge novosti. Ove je godine naglasak na bežičnoj i mobilnoj tehnologiji, a veliki igrači već su najavili neke svoje adute.

Bez Googlea, Applea i Microsofta

Za razliku od prethodnih godina, Microsoft je odlučio kako ove godine neće sudjelovati kao izlagač na CES-u. To ne znači da Microsoft neće biti prisutan na sajmu, već da neće predstavljati nikakve novosti.

Tako se pridružio velikanima poput Googlea i Applea, koji su još ranije odlučili da će svoje adute predstavljati na zasebnim događajima kako im drugi ne bi svojim uspjesima oduzimali svjetla pozornice.
Gorilla Glass



Corning
će predstaviti svoj Gorilla Glass treće generacije, zaslone otporne na ogrebotine.

Navodno je nova generacija do tri puta otpornija na ogrebotine od prethodnih te pokazuje 40 posto manje ogrebotina, što će vlasnici nadolazećih generacija pametnih telefona posebno znati cijeniti.

LG

LG je najavio cijelu paletu svojih proizvoda koji će biti predstavljeni na CES-u. Od zvučnika i kućnih kina pa do novog pametnog telefona i ultratankog televizora.

LG-ev Hecto je sustav opremljen 100-inčnim (254 centimetara) ekranom i Laser TV projektorom koji projicira sliku sa udaljenosti od 22 inča (nešto više od pola metra).

Ima potpunu Smart i Digital TV funkcionalnost, 3 HDMI priključka te LG Magic daljinski upravljač.

Osim Hecta, LG će predstaviti i nove Google TV setove u sedam različitih modela - veličine od 42 do 60 inča.

Iako nije potvrđeno, nagađa se da bi LG na CES-u mogao predstaviti i Optimus G2, pametni telefon koji bi trebao biti nasljednik Optimusa G.

Samsung



Samsung
je najavio 'istinsku inovaciju' na području televizora, no nije želio otkriti o čemu se točno radi.

Nagađa se da bi južnokorejski proizvođač mogao predstaviti televizor s transparentnim ekranom i okomitim okvirom.

Najbliže što bi 'tajanstvenom' uređaju moglo biti je novi premium monitor Serije 7 SC770 koji će imati ekran osjetljiv na dodir i biti optimiziran za Windows 8 te će ga se moći rotirati za 90 stupnjeva.

Osim 'tajanstvenog ekrana', Samsung planira predstaviti i 110-inčni (280 centimetara) velik Ultra HD TV.

S obzirom na to da su početkom 2013. u prodaju pustili prve modele televizora s OLED ekranima, koji su predstavljeni na prošlogodišnjem CES-u, očekuje se da će i ove godine biti predstavljeni novi modeli OLED TV-a.

Zna se da će zasigurno predstaviti novu verziju Smart TV platforme, kao i nove laptope u Seriji 7 - Chronos i Ultra.

Chronos dolazi s RAM-acceleratorom koji bi trebao ubrzati surfanje internetom i pokretanje aplikacija za 150 posto.

Osim akceleratora, Chronos je opremljen Intelovim četverojezgrenim procesorom i7, 15,6-inčnim Full HD ekranom, tvrdim diskom kapaciteta 1TB, dva USB 3.0 ulaza te HDMI priključkom, a sve je upakirano u aluminijsko kućište.

Ultra s druge strane dolazi u dvije verzije - s Core i5 ili i7 procesorom, tri USB 3.0 ulaza te podrškom za 4G LTE.

Posebnu pozornost zasigurno će privući savitljivi zasloni koji će svoju premijeru imati upravo na CES-u. Posjetitelji će tako moći isprobati 5,5-inčni savitljivi ekran koji bi prema nekim informacijama mogao biti ugrađen već u sljedeću generaciju Samsungovih mobilnih uređaja.

Također, nagađa se kako bi Samsung mogao najaviti novu generaciju pametnih telefona - Galaxy S4, kao i tablet od 13,3 inča opremljen fizičkom tipkovnicom.

Polaroid

Proizvođač kamera Polaroid najavio je predstavljanje digitalne kamere s izmjenjivim lećama na Androidu.

Kamera je opremljena 3,5-inčnim ekranom osjetljivim na dodir, objektivima veličine 10-30 milimetara, rezolucije 18 megapiksela, a može se povezati bežičnom vezom s računalom.

Osim toga, na kameru će biti moguće instalirati igrice, učitati glazbu te poslati fotografiju direktno putem e-maila.

Uz novu kameru, Polaroid će predstaviti i dućan za ispis fotografija direktno s mobilnih telefona ili društvenih mreža, a koji bi trebao zaživjeti već u veljači.

Također, prezentirat će i tablet napravljen posebno za djecu. Sedmoinčni tablet na Androidu, opremljen dvomegapikselnom kamerom, igricama, posebnim opcijama za uključivanje roditeljskog nadzora nad sadržajem te je upakiran u kućište dizajnirano posebno za male ruke.

Huawei


Huawei bi na CES-u trebao predstaviti čak dva pametna telefona - Ascend W1 i Ascend D2.

W1 mogao bi biti prvi Windows Phone uređaj tog kineskog proizvođača, a D2 bit će na Androidu.

Oba uređaja trebala bi biti opremljena petoinčnim ekranom osjetljivim na dodir.

W1 će imati 1,2GHz dual-core procesor, 4 GB memorije, 512 MB RAM-a te kameru od pet megapiksela, čime ulazi u jeftinije uređaje opremljene Windows Phoneom.

D2 se ponosi i kamerom od 13 megapiksela te 1,5 GHz četverojezgrenim procesorom te će uz bok stati Galaxyju S3 i mogućnostima i cijenom.

HTC

Tajvanski proizvođač mobilnih uređaja na CES-u bi mogao predstaviti svoj Zenith i Titan III, 4,7-inčne pametne telefone na Windows Phoneu 8.

Osim ta dva uređaja, spominje se i petoinčni HTC M7 kojim bi se HTC priključio ostalim proizvođačima poput LG-a i Huaweija koji su već najavili uređaje te veličine.

Sony


Sony bi mogao iskoristiti CES za predstavljanje novih mobilnih uređaja - Xperia Z i ZL.

Uređaji bi trebali imati petoinčni ekran osjetljiv na dodir, četverojezgreni procesor, dva GB RAM-a te 13-megapikselnu kameru, a jedina je razlika što je ZL nešto tanji od modela Z.

Toshiba

Toshiba je objavila kako će na CES-u predstaviti SDHC memorijsku karticu s tehnologijom bežičnog prebacivanja podataka TransferJet.

Tehnologija na kojoj Toshiba radi sa 45 drugih kompanija u konzorciju, omogućava prebacivanje podataka s jednog na drugi uređaj laganim dodirom uređaja, kao što je to kod NFC-a.

Intel

Intel će navodno predstaviti novu generaciju procesora nazvanu The Bay Trail-T.

Bay Trail-T trebao bi biti četverojezgreni procesor koji koristiti tehnologiju 22-nm, a koji bi trebao smanjiti potrošnju energije i povećati performanse računala, prije svega tableta.

Tehnologija u automobilima

Brojni će proizvođači automobila, poput Audija, Chryslera, Forda, General Motorsa, Hyundaia, Kije i Subarua predstaviti najnovija dostignuća u spoju tehnologije i automobilske industrije.

Pridružit će im se više od stotinu kompanija koje su usredotočene upravo na uvođenje tehnologije u automobile.

No sve ovo navedeno tek je djelić onoga što će u Las Vegasu biti predstavljeno. Neke tvrtke do posljednjeg trenutka taje svoj nastup, a druge otvoreno govore o novim uređajima i tehnologijama.

Sve u svemu, bit će to zanimljiv tjedan u američkoj pustinji.