SNS PROGNOZIRA

Čeka nas eksplozija mobilnog interneta

17.12.2012 u 17:33

Bionic
Reading

Danas korisnici pametnih telefona i tableta dnevno skinu u prosjeku 15 MB podataka. Za samo osam godina skidat će gigabajt svakog dana

Dolazak mobilnih mreža učinio je cjelokupno čovječanstvo konzumentom vrtoglavo velike količine podataka. No, današnja potrošnja bajtova i sumanuto stvaranje novih sadržaja (svake se minute na YouTube uploada novih 72 sata videozapisa!) nije ništa naspram onome koji nas čeka do 2020. godine.

Naime, dok danas korisnici pametnih telefona i tableta u prosjeku dnevno skinu 15 MB podataka, u roku ne većem od osam godina, točnije 2020. svakog će dana skidati čak jedan gigabajt podataka, pokazuje novo istraživanje tvrtke Nokia Siemens Networks (NSN).

Ne treba zaboraviti istovremeno i nezaustavljiv rast broja korisnika pametnih telefona i tableta koji će za samo osam godine premašiti 4,5 milijarde odnosno, čak 10 puta više nego što ih je bilo 2010. godine.

Uz rast broja korisnika, kažu u NSN-u, ne smije se smetnuti s uma da će mobilne mreže za osam godina morati biti pripravne za sve vrste usluga u oblaku, mobilno igranje, videotelefoniju i tisuće novih stvari-korisnika interneta: hladnjaka, konzoli, automobila, autobusnih postaja....

Što konkretno znači jedan gigabajt prometa? Evo kako to opisuju stručnjaci NSN-a: 'To je kao da gledate dva sata videoprijenosa uživo, skinete 200 pjesama, 1.000 digitalnih knjiga ili 50.000 poruka elektroničke pošte.'

Već u 2015. godini, najveći udio u mobilnom podatkovnom prometu - od 64,4 posto - zauzimat će konzumacija raznovrsnih videosadržaja, slijedit će ih mobilni pristup webu sa 21,1 posto udjela, a glasovni pozivi koji su danas još uvijek među dominantni će imati minoran udio od samo 0,4 posto.

Ilustracije radi, već danas se vodećem videoservisu YouTubeu dnevno s mobilnih uređaja pristupi 600 milijuna puta.

Omogućiti tu glad za podacima nemoguće je bez mobilnih mreža nove generacija 4G ili Long Term Evolution (LTE), koje moraju zadovoljiti zahtjeve korisnika u dekadi novih velikih telekomunikacijskih promjena, smatraju u NSN-u.

Gledano u brojkama, te promjene izgledaju impresivno. Prije gotovo dvije godine putem mobilnih mreža preneseno je u svijetu 237 petabajta podataka, a za samo tek nešto više od dvije godine bit će preneseno čak 6254 petabajta podataka uz fantastičan rast od čak 2600 posto.

Kako bi se borili s povećanim zahtjevima korisnika, mobilni operateri razvijaju nove tehnologije, poput 'dream beama', usmjerene bazne stanice koja povećava propusnost podataka na manjem području, ili pametne mreže koja sama preusmjerava resurse tamo gdje su potrebni.

Online Hrvatska u 2012.

Prema podacima Interactive Advertising Bureau iz rujna ove godine:

• 64 posto građana Hrvatske je online
• korisnici interneta provedu tjedno 15,1 sati online
• TV prednjači u konzumaciji medija sa 99 posto, slijedi internet sa 64 posto pa radio i novine sa 81 i 66 posto
• 64 posto korisnika interneta gleda TV online - šest posto njih barem jednom dnevno
• 97 posto korisnika interneta čita vijesti online
• 200 tisuća građana Hrvatske pristupa netu putem tableta
• čak 2,4 milijuna građana Hrvatske ide na net preko računala, a svaki treći koristi više uređaja
• 800 tisuća građana Hrvatske pristupa netu putem telefona i na to troši 10,6 sati tjedno
• kućno računalo ima 75 posto, prijenosnik 57 posto, netbook 14 posto, tablet četiri posto, a e-čitač dva posto građana