robotika

Brži i jači no ikad prije: Nova generacija mekanih robota uzor je našla među gepardima

11.05.2020 u 10:06

Bionic
Reading

Inspirirani biomehanikom geparda, istraživači su razvili novu vrstu mekih robota koji se mogu kretati brže od prethodnih generacija mekih robota na čvrstim površinama ili u vodi

Ne samo da se po čvrstim površinama ili u vodi kreću brže od prethodnih generacija mekih robota, novi mekani roboti sposobna su i nježno hvatati osjetljive predmete poput jaja i dovoljno su snažni da podižu teške stvari.

'Gepardi su najbrža kopnena stvorenja koja svoju brzinu i snagu dobivaju izvijanjem kralježnice', objašnjava Jie Yin, docenti strojarskog i zrakoplovnog inženjerstva na Državnom sveučilištu Sjeverna Karolina i glavni autor projekta.

'Istraživače je nadahnula gepardova 'bistabilna' kralježnica pa i njihov robot ima dva stanja koja se biraju ubrizgavanjem zraka u kanale unutar njegovog silikonskog tijela. To pak stvara značajne količine energije koja robotu omogućava da brzo djeluje silom prema tlu.

'Robot može i galopirati jer se njegove noge odvajaju od tla', objašnjava Yin. Prijašnji mekani roboti mogli su samo puzati jer su stalno bili u kontaktu s tlom, što je ograničavalo njihovu brzinu. Najbrži meki roboti dosad su se mogli kretati brzinom do 0,8 duljine tijela u sekundi na ravnim, čvrstim površinama. Nova klasa mekih robota, LEAP, dostiže i do 2,7 duljina tijela u sekundi. Ovi novi roboti mogu savladavati i strmine.

Galopirajući LEAP roboti dugački su oko sedam centimetara i teže oko 45 grama. Ako im se na tijelo umjesto nožica ugrade peraje, ovi roboti plivati ​​brzinom od 0,78 duljina tijela u sekundi, što je nešto brže od dosadašnjih rezultata.

'Naši mekani roboti mogu se udružiti i zajedno hvatati i podizati predmete kao kliještima', kaže Yin. 'Podešavanjem sile uspjeli smo podići predmete osjetljive poput jajeta, ali predmete teže od deset kilograma.'

Roboti inspirirani biomehanikom geparda Izvor: Društvene mreže / Autor: NCState

Zasad je dakako riječ samo o laboratorijskom eksperimentu, no znanstvenici se nadaju da bi modificirani roboti mogli biti još brži i još snažniji.

'Mogli bi sudjelovati u akcijama pretraživanja i spašavanja u kojima je brzina presudna', razmišlja Yin. 'Zamislite samo robotiku proizvodnih linija koja radi brže od današnjih, a opet je sposobna rukovati krhkim predmetima.'

Znanstveni rad o mekanim robotima nove generacije 'Leveraging elastic instabilities for amplified performance: spine-inspired high-speed and high-force soft robots' objavljen je u časopisu Science Advances