2016. GODINA U ZNAKU ORWELLA

Britanski 'Big Brother' zakon imat će globalne posljedice

08.12.2016 u 14:46

Bionic
Reading

Britanski Snoopers' Charter ili Investigatory Powers Bill, zakon je koji omogućuje vlastima nadzor stanovništva kao nikad u povijesti zapadne demokracije, navodi poznati zviždač Edward Snowden. Potencijal zakona za zlouporabu je golem, no što je još veći problem, on će imati utjecaja na cijeli svijet, iako je (za sada) izglasan tek u UK-u

Britanski telekomi morat će čuvati povijest surfanja svakog korisnika, a podatke o tome moći će zatražiti hrpa različitih vladinih organizacija i tijela - uključujući i one najniže. Zabrinjavajući napad na privatnost korisnika u mnogočemu krši osnovna ljudska prava, a najveća opasnost leži iza moguće političke promjene, kako je i ranije opisano. No, opasnosti kao da se nalaze na svakom koraku.

Dok će telekomi morati čuvati goleme baze s korisničkim podacima, to će predstavljati tek još jedan u nizu novih vektora koje će iskoristiti cyberkriminalci, kako bi podatke koristili za ucjene, ciljano slanje malicioznog koda i sl. U konačnici, ako procure korisnički podaci, moći će ih se i prodati na dark webu.

Nakon Drugog svjetskog rata stvoren je savez obavještajnih agencija SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Australije i Novog Zelanda, nazvan 'Five Eyes'. Prihvaćanjem Snoopers' Chartera, Velika Britanija će definitivno poremetiti odnose u savezu. Primjera radi, dok NSA u SAD-u želi čuvati sve moguće podatke o stanovništvu, sud je presudio kako je prikupljanje telefonskih podataka nelegalno. Edward Snowden je otkrio kako je ova vladina agencija napravila brojne korake kako bi ili izbjegli zakon(e) ili vješto 'prilagodili' stvari kako bi špijunirali stanovništvo. Ova otkrića su imala značajan utjecaj na Amerikance, koji su danas manje voljni pružati podatke vlastima nego ranije, ali se slična situacija odvila i u Kanadi.


Kanadske službe su također prikupljale brojne slične podatke i izravno kršile Povelju o pravima i slobodama, a nakon što je informacija o tome procurila u javnost, reakcija je bila očekivana. Stanovništvu se to ne mora svidjeti, no kako Snowden stvari naziva 'pred-kriminalnom istragom', vlasti prate svakoga u svakom trenutku, no te stvari dijele i s drugim agencijama drugih zemalja. 'I sve ovo se odvija bez nadzora', tvrdi Snowden.

Tvorac World Wide Weba, Tim Berners-Lee, također je naglašavao kako je novi britanski zakon tehnički problem za cijeli svijet - i to godinu dana prije nego je uopće izglasan. Šlag na torti definitivno predstavlja Europska Unija, jer je po pravilnicima riječ o kršenju temeljnih prava. No, to ne može spriječiti zemlje da izglasaju vlastite zakone o čuvanju podataka.

Što stanovništvo uoće može činiti? Pored pritiska na lokalne političke figure, valja podupirati i grupe koje se bore za privatnost. Veliko je pitanje koliko korištenje VPN-a i enkripcije može pomoći u nečem ovakvom, a pretraživanje materijala o tom kako očuvati privatnost samo može dodatno privući pažnju obavještajnih službi. Veselo.