PRIVATNOST NA INTERNETU

Britanija ne želi 'pravo na zaborav'

05.04.2013 u 08:00

Bionic
Reading

'Pravo na zaborav' prijedlog je Europske unije koji bi omogućio korisnicima da obrišu sve podatke o sebi s društvenih mreža i internetskih stranica

Europska unija priprema novi Zakon o privatnosti na društvenim mrežama koji se kolokvijalno naziva 'pravo na zaborav'.

Radi se o skupini pravila koja bi omogućila stanovnicima Europske unije da od društvenih mreža zatraže potpuno uklanjanje njihovih podataka s interneta.

Međutim, pojavio se problem između europske povjerenice za pravo Viviane Reding i Velike Britanije.

Kako piše Guardian, Velika Britanija smatra da bi zakon, u obliku u kojem je predložen, stvorio prevelika očekivanja među korisnicima, a ne bi imao velik utjecaj na podatke i način na koji se oni šire internetom.

'Trenutačno korisnici mogu zatražiti brisanje podataka samo ako su oni nepotpuni ili neistiniti. Želimo proširiti to pravo i ojačati ga u ovom internetskom svijetu. Teret dokazivanja prebacit će se na kompanije. One će morati dokazati da su ti podaci potrebni', istaknula je Viviane Reding.

Dodala je kako bi predloženi zakon zamijenio 27 suprotstavljena pravila u zemljama članicama što bi donijelo velike uštede.

'Međutim Velika Britanija od nas traži da to ne učinimo i želi dva zakona - jedan za Britaniju i jedan za druge ljude... To je ludo', izjavila je Reding.

Objasnila je i kako predloženo pravilo neće biti apsolutno. Naime, ako se neželjeni podaci ili fotografije prošire i na neke treće web stranice, originalna web-stranica trebala bi proslijediti zahtjev za uklanjanjem toj stranici.

Pravilo se ne bi odnosilo na novinarske arhive, komentare na članke ili blogove, jer njih štiti pravo na izražavanje.

Britanski Ured za informacije zabrinut je da pravilo kakvo predlaže EU neće biti moguće provesti u praksi.

'Znamo iz iskustva veoma motiviranih pojedinaca da je zapravo nemoguće ukloniti informacije s interneta nakon što su one objavljene. Brine nas da bi ovakvo pravilo moglo dati lažnu nadu korisnicima da su zaštićeni', upozoravaju iz Ureda.

Facebookov direktor za politiku Richard Allan ističe kako je u potpunosti prihvatljivo da korisnici imaju pravo ukloniti svoje podatke s interneta. Međutim, ističe, kako bi takav zakonski okvir mogao opteretiti njihove resurse bez nekakvih konkretnih rezultata.

'Smatramo da će odgovorni pružatelji usluga ponuditi korisnicima pravo na brisanje. Tamo gdje pružatelji usluga ne preuzmu odgovornost, trebale bi je preuzeti državne službe za zaštitu podataka', dodaje Allan.

Hoće li na kraju pravilo vrijediti za sve ili će Britanija uspjeti ostati iznimka, tek treba vidjeti.