VELIKA AKVIZICIJA

Britanci blokiraju Microsoftovu kupnju Activision Blizzarda

26.04.2023 u 14:49

Bionic
Reading

Potez nanosi ozbiljan udarac američkom tehnološkom divu koji nastavlja uvjeravati vlade da će njihov potez poboljšati kompetitivnost

Glavni britanski regulator za tržišno natjecanje u srijedu je odlučio blokirati Microsoftovu akviziciju izdavača videoigara Activision Blizzard.

Ova mjera predstavlja veliki udarac za američkog tehnološkog diva, budući da Microsoft nastoji uvjeriti vlasti da će sporazum koristiti konkurenciji. Microsoft je objavio da će na odluku uložiti žalbu. Uprava za tržišno natjecanje i tržišta UK-ja izjavila je da se protivi sporazumu jer, piše CNBC, zaziva zabrinutost za tržišno natjecanje na razvijajućem tržištu igara u oblaku.

Microsoft bi kupovinom Activitisionove igre mogao učiniti ekskluzivnima na svojim gejming platformama, kao i pretplatničkoj usluzi Xbox Game Pass, prekidajući distribuciju drugim ključnim igračima u prostoru, objavio je regulator. Igranje u oblaku je tehnologija koja igračima omogućuje pristup igrama putem udaljenih servera, pretvorivši igranje igara u nešto slično gledanju filmova na Netflixu. Ova je tehnologija je još uvijek u povojima, no Microsoft ulaže velike nade da će ona postati glavnim načinom igranja igara.

Microsoft je objavio svoju namjeru kupnje Activision Blizzarda u siječnju 2022. i to za iznos od 69 milijardi dolara. Rukovoditelji tehnološkog diva sa sjedištem u Redmondu u Washingtonu vjeruju da će akvizicija povećati njegove napore u području videoigara podebljavanjem svojeg portfelja unosnim franšizama kao što su Call of Duty i Candy Crush Saga.

Neki od Microsoftovih konkurenata su osporili dogovor, naglasivši da bi njime Microsoft mogao postići čvrstu kontrolu nad tržištem igara vrijednim 200 milijardi dolara. Posebno ih zabrinjava mogućnost zatvaranja distribucijskog pristupa Activisionovoj franšizi Call of Duty.

Na vrhu liste skeptika nalazi se Microsoftov glavni konkurent Sony koji je, očekivano, izrazio zabrinutost zbog Microsoftove kupovine Activisiona. Japanski gaming div, citiramo, 'strahuje da bi Microsoft u jednom trenu mogao Call of Duty učiniti ekskluzivnim za svoje Xbox konzole'. Predsjednik Microsofta Brad Smith kaže da je ovo 'dobar dan za igrače' nakon sklapanja ugovora između Nintenda i Nvidije.

Podsjetimo, Microsoft je pokušao ublažiti te brige ponudivši Sonyju, Nintendu, Nvidiji i drugim kompanijama desetogodišnje ugovore za nastavak donošenja Call of Dutyja na njihove gejming platforme. Microsoft tvrdi da uskraćivanje Call of Dutyja vlasnicima PlayStationa, Nintenda i drugih konzola ne bi imao smisla, s obzirom na potencijalno velik prihod od licenciranja. Smith je također prošlog mjeseca izjavio da je Microsoft Sonyju ponudio isti ugovor kao Nintendu, no da se Sony i dalje tom dogovoru protivi.

CMA je izrazila zabrinutost zbog mogućnosti Microsofta da ometa konkurenciju na tržištu igara u oblaku putem njihove pretplatničke usluge Xbox Game Pass koja među svojim pogodnostima nudi i igranje u oblaku. Microsoft se obvezao donijeti nove Call of Duty naslove na Xbox Game Pass prvog dana od njegovog izdavanja, nadodaje CNBC.

Igranje u oblaku ili mogućnost pristupa igrama putem računala ili mobilnih uređaja putem interneta još je u ranim stadijima razvoja te zahtijeva jaku širokopojasnu vezu da bi dobro funkcioniralo. Prema tvrtki za mrežnu inteligenciju Sandvine, igre u oblaku su u 2022. činile su manje od 1 posto globalnog internetskog prometa. Microsoft će čak i uz potencijalni blagoslov CMA-a pred sobom imati vrlo težak zadatak: uvjeriti ostale regulatore da ne blokiraju ugovor. Europska unija nastavlja ispitivati spajanje kako bi procijenila šteti li tržišnom natjecanju, dok je američka Savezna komisija za trgovinu blokiranje obrazložila antimonopolskim mjerama.