NEOČEKIVANI PREOKRET

Blackberry iznenadio zaradom

29.03.2013 u 17:06

Bionic
Reading

Kanadski proizvođač istoimenog mobitela uspio je tijekom četvrtog tromjesečja isplivati iz minusa zahvaljujući oštrom rezanju troškova, a usprkos slabijoj prodaji od očekivane

Dok su prije bilježili prosječan gubitak od 30 centi po dionici, sada su ostvarili profit od 22 centa, piše Bloomberg. A na kraju ovog kvartala očekuju pozitivnu nulu.

Kompanija je također najavila kako će Mike Lazaridis, jedan od bivših izvršnih direktora, otići s mjesta direktora i zamjenika predsjednika odbora Blackberryja. Vođenje tvrtke prepustio je Thorstenu Heinsu u siječnju 2012. godine.

Heins se odmah bacio na posao. Pokrenuo je program rezanja troškova, s ciljem uštede milijardu dolara (oko šest milijardi kuna) na godišnjoj razini. Otpustio je pet tisuća zaposlenika, prodao tvrtkine mlažnjake i smanjio broj tvornica s deset na četiri. Za Blackberry danas radi oko 12.700 zaposlenika.

S poboljšanjem prodaje ide teže. Prihodi tijekom četvrtog fiskalnog kvartala, zaključno s 2. ožujkom, pali su na 2,68 milijardi dolara (oko 15,8 milijardi kuna), ispod očekivanih 2,83 milijarde dolara. Ujedno je isporučeno i sto tisuća manje Blackberryja 10 nego što se očekivalo, kao i gotovo milijun pametnih telefona manje na godišnjoj razini.

Na američkom tržištu, ključnom za Blackberry, prodaja i tržišni udio nastavili su bilježiti pad. A izgubili su i tri milijuna pretplatnika na globalnoj razini.