SPAŠAVANJE GOSPODARSTVA

Bizaran potez: Rješenje za ekonomske sankcije Rusija traži i u legalizaciji nekih vrsta piratstva

08.03.2022 u 11:08

Bionic
Reading

Ruska vojna invazija na Ukrajinu dovela je do zapadnih sankcija dizajniranih za kažnjavanje ruskog gospodarstva

Prema najnovijem izvješću Torrentfreaka, čini se da Rusija na sve načine pokušava spriječiti ekonomski kolaps uzrokovan zapadnim sankcijama. Najnoviji plan uključuje legalizaciju nekih vrsta softverskog piratstva kao potencijalno rješenje za proizvode koji više nisu dostupni u Rusiji. Izvješće također navodi da ruske vlasti razmišljaju o ideji povlačenja kazni za ljude koji koriste neke vrste piratskog softvera. Takajv softver bi mogao doći od kompanija koje su podržavale sankcije protiv Rusije, kao i softver za kojeg ne postoji adekvatna alternativa.

Zapad je nedavno Rusiji uveo teške ekonomske sankcije kao rezultat vojnih poteza u Ukrajini. Brutalna invazija koja je potresla cijeli svijet te rezultirala tisućama smrti nedavno je potaknula G-7 nacije da odsjeku ekonomske puteve prema Rusiji. Odluci se pridružio velik broj privatnih kompanija koje su u Rusiji odlučile privremeno zaustaviti prodaju i usluge. Velike kompanije poput Applea, Adobea, Samsunga i Microsofta Rusima su oduzeli priliku kupovine stvari poput Macbooka, Galaxy smartfona ili Microsoft Xboxa.

Ruska vojska Izvor: EPA / Autor: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S

Ruska je vlast kao odgovor na ovo morala osmisliti niz kreativnih strategija kako im ekonomija ne bi stala na mjestu te da bi građanima priskrbila pristup zapadnoj tehnologiji. Torrentgreak naglašava da plan ruskih vlasti dozvoljavanja nekih vrsta piratstva pripada širem opsegu mjera koje je izbacilo Ministarstvo ekonomskog razvoja. Riječ je o vrlo bizarnom potezu, s obzirom da Rusija ima jako stroge zakone protiv piratstva.

Premda sve ovo zvuči neobično, valja uzeti da se Rusija nalazi u vrlo teškoj situaciji. Sankcije s vrlo oštre te zemlji ne ostavljaju puno mjesta za manevriranje. Naravno, postoji izlaz iz situacije koji uključuje povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, no čini se da Rusija o tome baš i ne razmišlja.