OPAMETITE SVOJE ZDANJE

Biste li kupili Appleovu pametnu kuću?

16.04.2017 u 17:32

Bionic
Reading

Apple je potpisao ugovor s nekoliko građevinskih firmi kako bi svoju apikaciju za pametne domove približio najširem tržištu

Američka građevinska firma KB Home najveću prepreku u svome poslovanju nalazi u preprodaji domova, a ne u tržišnim konkurentima. Ono čime zbilja nastoje istaknuti svoju ponudu jest tehnologija uz koju ona dolazi. Njihov partner globalno je poznati Apple koji na tržište već dulje vrijeme nastoji progurati svoju soluciju za pametni dom. Apple je potpisao ugovor s još nekoliko firmi koje se bave stanogradnjom te u njihovu ponudu unio mogućnost prethodno instaliranih sustava za pametne domove.

Modifikacija vlastitog doma u 'pametni dom' nije pretjerano komplicirani proces, s obzirom na to da vam za prosječnu instalaciju treba par sati, odvijač i sam uređaj. Problem nastaje kada odlučite sve pametne uređaje u kući umrežiti te nakon toga shvatite da nisu međusobno kompatibilni ili za njih morate imati hrpu različitih appova. To je jedan od najvećih problema prosječnog kupca pametnih kućnih uređaja - mnoštvo različitih protokola i softvera koji cijelu stvar iz 'pametno' pretvaraju u 'zamorno'.

Apple i KB Home ovaj proces zaobilaze cjelovitom ponudom u kojoj dobijete čitav dom s prethodno ugrađenim pametnim uređajima poput podesivih svjetala, zavjesa koje možete pokretati putem aplikacije na iPhoneu te mnogočega drugog. Demonstrativni super-dom u San Joseu u Kaliforniji košta milijun dolara, a u njemu se nalazi pregršt uređaja koji funkcioniraju skladno uz aplikaciju Home.

Apple Home omogućuje korisnicima iPhonea da kontroliraju više kompatibilnih uređaja putem aplikacije za iOS 10. Ako žele, oni mogu koristiti i Siri kako bi podesili termostat, palili i gasili svjetlo, zaključavali i otključavali brave, pa čak i kontrolirali više uređaja odjednom s udaljenosti od više tisuća kilometara. KB je dugo tražio partnera poput Applea upravo zbog toge jer Home omogućuje da se više toga kontrolira putem jedne aplikacije. KB nema problema s različitim brendovima sve dok su ti isti brendovi u cijelosti kompatibilni s Homeom. Svoju odluku također opravdavaju sa sloganom 'najbolje od najboljeg', dajući kupcima da sami izaberu što im se čini najprivlačnijim. 

Međutim, kako god okrenuli, sve što imaju u ponudi, od rasvjete do termostata, kompatibilno je s Apple Homeom. Što se vlasnika Androida tiče, KB tvrdi da sve funkcionira uz upravljač za Apple TV, no problem je u tome što su vam komade za stan ili kuću ograničene na domet Bluetootha.

Apple Home Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

Koliko košta nadogradnja? Zavisi o tome gdje živite. KB nudi pakete od 200.000 do 300.000 dolara i to u Teksasu i Sjevernoj Karolini. Što se interesa za program tiče, prema dostupnim statistikama pametne kuće i stanove kupuje do 30 posto kupaca, s time da se i oni dijele na nekoliko interesnih skupina. Najviše kupaca interesira se za pametnu rasvjetu, a po popularnosti je slijede sustavi grijanja i sigurnosni uređaji.