U OBRANU KORPORACIJA

Bijela kuća najavila rat botnetima

31.05.2012 u 10:50

Bionic
Reading

Administracija predsjednika Barracka Obame namjerava se udružiti s privatnim sektorom kako bi se suprotstavila rastućoj prijetnji cybernapada na korporacije

Zbog više velikih napada botnetima prošle godine na velike korporacije, Bijela kuća je najavila dobrovoljni sveobuhvatni plan obrane, temeljen na načelima koje su razvile Industry Botnet Group (IBG) i devet drugih skupina. Pratit će ga kampanja obrazovanja šire javnosti o opasnostima koje donose računalni virusi, piše Venture Beat

Ako vam izraz 'botnet' nije poznat, moguće je da vam računalo nije bilo jedno od pet milijuna zaraženih diljem svijeta od siječnja do ožujka ove godine. Botneti su skupine zaraženih računala, koje se koristi za stvaranje spama, zagušivanje prometa na web-stranicama i krađu informacija.

U Sjedinjenim Državama je, po nekim procjenama, gotovo svako peto računalo izloženo riziku od zaraze virusima i drugim zloćudnim softverom, što tu zemlju svrstava među pet najranjivijih na svijetu.

Bijela kuća očekuje dobrovoljnu suradnju i partnerstvo s računalnom industrijom u borbi protiv malwarea i cybernapada na svjetskoj razini. IBG je također razvio i okvir koji bi trebao omogućiti stalno zajedničko djelovanje u svim životnim ciklusima botneta, od prevencije do saniranja štete, kao i razvoj inovativnih tehnologija, stalnu poduku te prikupljanje korisnih povratnih informacija.

Sve se to događa iako se predsjednik Barrack Obama usprotivio CISPA-i, prijedlogu zakona koji bi omogućio dobrovoljnu razmjenu informacija o prijetnjama između vlasti i privatnog sektora, a koji je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio u travnju.

Obama smatra kako bi taj zakon narušio prava zajamčena četvrtim amandmanom na američki Ustav, koji jamči zaštitu od pretresa i uhićenja bez sudskog naloga i opravdane sumnje. Zakon tek treba doći pred Senat, koji je slične prijedloge u pravilu dosad rušio.