POČETNICI, PAŽNJA

Bez poznavanja ovih osnovnih pojmova nemojte ni otvarati Photoshop

04.07.2017 u 11:08

Bionic
Reading

Jedna od najbitnijih stavki koje su sprječavale korisnike van sfere entuzijasta i profesionalnih kreativaca da iskoriste snagu alata Adobe Photoshop je savladavanje terminologije. Međutim, osnovnim stvarima je uistinu lako ovladati - a evo i koje su to

Brush Tool

Ovaj alat je možda najbliži digitalni ekvivalent klasičnim četkama i kistovima za bojanje - pa i restauraciju. On čini srce mogućnosti Photoshopa, a donosi i niz prednosti u odnosu na analogno izdanje. Brush je moguće mijenjati po obliku, teksturi, veličini, tvrdoći i svim drugim parametrima praktički trenutačno i bez potrebe za čišćenjem. 

Clone Stamp Tool

Ovaj alat, baš kako mu ime i sugerira, služi za kloniranje dijelova slike na drugi dio slike. Kad je riječ o retuširanju, riječ je o zgodnom rješenju pomoću kojeg se mogu ukloniti dijelovi slike (poput predmeta ili tek neželjenih mrlja). U odnosu na Healing Tool, funkcionira slično, međutim Clone čuva teksturu i boju onoga što klonira, osim ako se ne koristi pod nekim Blending modom. 

Blending

U više dijelova Photoshopa korisnik će moći odabrati različit način stapanja/miješanja s drugim materijalom. Kod čitavih slojeva (Layers) smještenih jedni iza drugih, korisnik se može igrati te mijenjati prikaz gdje osnovu predstavlja izvorna slika, a stapanje se izvodi s drugim slojevima. Na ovaj način je moguće dobiti jako kul efekte, a jednom kada se iskustvom nauči na to što točno koji način stapanja radi, samo nebo je granica. Pored slojeva, blending može postati i dio brojnih četki za bojanje (brushes).

Layers

Spomenuti slojevi (Layers) možda su drugi najbitniji aspekt Photoshopa. Stvaranjem više slojeva, kreativci rade crteže i ilustracije u više koraka i elemenata, svaki put nadograđujući osnovni prikaz koji ih sve kombinira. Slojevima se može raditi i u više razina dok se izvorna slika uopće ne dira te se tako lako vratiti na početni korak. 

Layer Masks

Dok slojevi omogućuju kreativcu da stavlja različite efekte, postavke i slike jedne na druge povrh izvornog sloja. Međutim, ponekad se želi postavljati i modificirati tek jedan dio sloja, gdje u račinucu ulazi Layer Masks. U praksi se Layer Masks koriste kada se želi sačuvati samo jedan odabrani dio sloja. 

Eyedropper Tool

Pipeta je iznimno bitan alat za dizajnere, jer njime mogu otkriti točno koja boja se nalazi na slici te selektirati dvije osnovne u alatnoj traci (zadane su crna i bijela). 

Saturation

Saturacija tj. zasićenost boje se odnosi na intenzitet neke boje na slici. Zasićena slika je ona koja ima mnoštvo jakih upečatljivih boja velike svjetline, dok je nezasićena ona s tamnijim prikazom. Za izmjenu zasićenosti cijele slike u Photoshopu valja otvoriti Hue/Saturation opciju, dok se za ostalo valja raditi selekcije, što vodi do...

Magic Wand

Kad je riječ o selektiranju stvari, alat Magic Wand je ponekad uistinu magičan - iako se valja igrati s parametrima kako bi se dobili optimalni rezultati. Ovaj alat automatski selektira pixele iste ili slične boje bez potrebe da korisnik zumira sliku i ručno odrađuje selekciju. 

Feather

Feathering je pojam koji Adobe koristi za stvaranje mekih rubova oko selekcije. Obično je vrlo koristan kod izvođenja složenijih selekcija gdje nije potrebna apsolutna preciznost. 

PSD datoteka

Slikovnih datoteka je pregršt, no malo njih omogućuje spremanje toliko parametara (poput spomenutih slojeva) u jedno. Upravo tu u igru ulazi Adobeov format PSD (Photoshop Document). On sprema slojeve i sve postavke na njima, kako bi korisnik bez problema mogao naknadno otvoriti rad i nastaviti na njemu. 

RAW datoteka

U Photoshopu se itekako može crtati i dizajnirati, no primarna zadaća mu je ono što ime i sugerira - obrada fotografija. RAW datoteke su svojevrsni digitalni negativ kojeg snimaju kvalitetniji fotoaparati. Zovu se tako baš zato što korisniku pružaju sirovu fotografiju kakvom ju je zabilježio senzor fotoaparata. Otvaranjem takve datoteke u Photoshopu pred korisnika se otvara pravi mali laboratorij za 'razvijanje' tog digitalnog negativa. 

Neke od spomenutih pojmova moguće je primijetiti uz svaki kvalitetniji tutorial na webu, a za apsolutne početnike valja izdvojiti nekoliko uradaka: 

Photoshop osnove za početnike Autor: MisterNinjaBoy
10 stvari koje početnici u Photoshopu žele znati napraviti Autor: Terry White