PRESELILI U OBLAK

Avalon izgradio platformu za web hosting u cloudu

03.07.2014 u 15:00

Bionic
Reading

U jednom od vodećih hrvatskih pružatelja web hosting usluga tvrde kako nova platforma nudi najsuvremeniju generaciju IT usluga, jednostavnijih za korištenje te donosi značajne uštede u poslovanju

U Zagrebu je predstavljena prva domaća hibridna open source platforma za web hosting, izgrađena na IBM-ovoj infrastrukturi i softveru za računalstvo u oblaku OpenNebula, kao i prva instalacija Microsoft Azure clouda u podatkovnom centru u Zagrebu te Avalonova ponuda usluga Microsoft Office 365.

Damir Mujić, osnivač i direktor Avalona, istaknuo je kako je gradnja nove platforme u računalnom oblaku trajao dvije godine. U projektu je sudjelovalo tridesetak ljudi iz Avalona i partnerskih tvrtki.


'Cloud hosting kojeg danas predstavljamo najbolji je spoj našeg dosadašnjeg iskustva i najnovijih dostignuća u IT tehnologiji primijenjenih u hostingu. Ovu uslugu morate imati ako želite imati tvrtku koja je u korak s tehnologijom i korak ispred konkurencije te smanjili troškove poslovanja', rekao je Mujić.

Avalon je također i potpuno redijzanirao svoj web, kako bi ga prilagodio mobilnim uređajima te osvježio ponudom novih usluga. Napisan je u HTML-u 5 i u potpunosti responzivan.

Damir Zec, direktor IBM-a Hrvatska, istaknuo je kako je pažljivo odabran, kvalitetan hardver od ključne važnosti u izgradnji kvalitetnih cloud rješenja. 'Pružatelji usluga moraju biti spremni za tako eksponencijalni rast korisničkih potreba. Naše rješenje omogućit će Avalonu brži razvoj usluga i jednostavnije upravljanje sve većom količinom podataka u cloudu', rekao je Zec.

'Microsoft je nedavno odlučio kompletan svoj know-how koji je razvio gradeći globalni Azure cloud dati besplatno na raspolaganje pružateljima hosting usluga, kako bi se korisnicima i razvojnim inženjerima omogućilo konzistentno korisničko iskustvo, upotrebom Microsoftove tehnologije, bez obzira gdje odluče implementirati i izvršavati svoje web aplikacije. Ovo je trenutno jedina takva instalacija u Hrvatskoj', rekao je Dobriša Adamec, Microsoft MVP.

Constantino Vazquez predstavio je rješenje otvorenog koda OpenNebula, koje koriste Europska svemirska agencija, NASA, BBC, Blackberry, IBM, CentOS, Dell, BBC, a od sad i Avalon.

Tomislav Bronzin, Microsoft MVP, predstavio je i Microsoftovu platformu Office 365 s kojom korisnici dobivaju najnovije desktop i mobilne Office aplikacije povezane s Microsoft Exchange, Sharepoint i Lync servisima te diskovnim prostorom u cloudu, koja je također od sad u Avalonovoj ponudi.

Avalon je jedan od pionira domaćeg tržišta usluga web hostinga, na tržištu prisutan 17 godina. Danas zapošljava dvadesetak IT inženjera. U zadnje tri godine više je nego udvostručio broj zaposlenih. Broj korisnika rastao je za 95, a prihodi za 53 posto.

Avalon na svojim serverima trenutno poslužuje oko 16 tisuća internetskih domena. Korisnici Avalona tvrtke su različitih profila i industrijskih grana. Prisutan je na tržištima Hrvatske, Bosne i Hercegovine te manjim dijelom u drugim državama EU.