ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Astronauti dobivaju pomoć: NASA će slati humanoidne robote na Mars i Mjesec

19.09.2023 u 07:59

Bionic
Reading

Premda već godinama koristimo robote za istraživanje nepristupačnih svjetova, uvođenje višenamjenskih strojeva predstavlja intrigantno rješenje koje NASA ne planira zanemariti

NASA je ujedinila snage s Apptronikom, malim startupom iz Teksasa, kako bi ostvarili san brojnih ljubitelja znanstvene fantastike. Uskoro bismo, ako sve pođe po planu, humanoidne robote mogli slati u orbitu i na druge planete kako bi astronautima pomogli tijekom svakodnevnih poslova.

Ljubav između američke svemirske agencije i startupa specijaliziranog za robotiku traje već neko vrijeme u okviru programa Small Business Innovation Research (SBIR), a cilj im je usavršiti mogućnosti Apolla, humanoidnog robota koji kompanija trenutno razvija za rad na 'zemaljskim' zadacima poput logistike, proizvodnje i kućne njege. NASA ga, s druge strane, želi prenamijeniti u svemirskog pomoćnika koji će astronautima u orbiti i na drugim planetima olakšati rad i život.

Štoviše, jednog bi dana oni mogli funkcionirati kao neka vrsta avatara kojima operateri na Zemlji upravljaju kao likovima u videoigri.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Apptronik

Tim rečeno, do trena u kojem ćemo gledati kako se astronauti šeću Marsom u društvu čovjekolikih strojeva morat ćemo čekati. Apptronik je dizajnirao Apolla specifično za logističke operacije - stroj je visok 173 centimetra i teži 73 kilograma, ima bateriju za četiri radna sata te može nositi otprilike 25 kilograma tereta. Tim rečeno, premda je robot prije svega izgrađen za zemaljske poslove, NASA u njemu vidi visok potencijal za nešto više, piše Space.

Vrlo lako ga se može preprogramirati za drukčije zadatke te nadograditi značajkama koje bi bile korisne u svemirskim misijama. Na koncu, model već ima pristup područjima poput specijalnih autonomnih funkcija, omogućavanja povećane okretnosti i na koncu - razne specijalizirane opreme. Ono što NASA želi je ostvariti veću utilitarnost dodatnim financiranjem i podrškom projektu. Svemirska agencija iza sebe ima desetljeća iskustva s robotima, što znači da bi mogla puno pomoći u polju robotske mobilnosti i principa dizajna softvera za sigurniju interakciju između ljudi i strojeva.

'Primjenom NASA-ine stručnosti u polju mobilnih robota sigurnih za ljude na komercijalne projekte, zajedno smo u mogućnosti potaknuti inovacije u ovom važnom području', rekao je Shaun Azimi, voditelj tima za agilne robote u NASA-inom Svemirskom centru Johnson.

Ideja lunarne letjelice koja se na površinu Mjeseca spušta s robotom u prtljažniku puno je sigurnija i učinkovitija od one s ljudima. Isto pravilo vrijedi za Mars, puno negostoljubiviji od našeg prirodnog satelita. Uzmemo li sve to u obzir, vrlo je izvjesno da će roboti morati biti sastavnim dijelom bilo koje misije s dugoročnim ciljevima.

NEOBIČNI SVJETOVI

[FOTO] Misteriozni Mars: Ove neobične pojave možete vidjeti samo na Crvenom planetu

Pogledaj galeriju

Humanoidni roboti u ljudskim misijama mogli bi astronautima omogućiti lakša znanstvena istraživanja te pomoći pri vršenju važnijih zadataka poput izgradnje skloništa ili kopanja uzoraka stijenja.

Ovi bi roboti isto mogli pomoći pri upravljanju i održavanju rudarskih i proizvodnih pogona na drugim planetima - moći će obrađivati izvorne resurse in situ, što bi dramatično smanjilo troškove održavanja misija. Uostalom, bilo bi daleko jeftinije i praktičnije izgraditi ljudsko stanište od betona napravljenog od lunarnog regolita nego ga slati tamo sa Zemlje.

Uključivanje robota u buduće misije NASA-inog programa Artemis moglo bi se pokazati ključnom solucijom za uspostavu održive ljudske prisutnosti na Mjesecu i (jednog dana) na Marsu.