dobrotvorno

Appleov iPhone je pocrvenio, ali ne od srama

21.03.2017 u 15:45

Bionic
Reading

Div iz Cupertina izbacio je posebno izdanje svog pametnog telefona iPhone 7 kako bi obilježio deset godina suradnje s inicijativom (RED) i pomogao u borbi protiv AIDS-a

Crveni iPhone 7 nastao je u suradnji s inicijativom (RED), koju su 2006. osnovali Bono Vox iz U2 i Bobby Shiver kako bi pojedincima i tvrtkama olakšali borbu protiv smrtonosnog virusa. HIV je od 1981., kada je otkriven, ubio više od 35 milijuna ljudi. Oko 37 milijuna ljudi je zaraženo. 

Cilj im je doći do generacije koja neće poznavati AIDS. Dosad su prikupili više od 465 milijuna dolara, od čega je Appleov udio 130 milijuna.

Sav novac koji prikupi (RED) odlazi u Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije (Global Fund), osnovan 2002. Programi Global Funda nude savjetovanje, testiranje i lijekove, s posebnim naglaskom na sprečavanje prijenosa virusa HIV-a s majke na nerođeno dijete. 

Upoznajte crveni iPhone Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Crveni iPhone 7 bit će dostupan u dva izdanja (128 i 256 GB) po početnoj cijeni od 749 američkih dolara od 24. ožujka u više od 40 zemalja, među kojima su Australija, Belgija, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Hong Kong, Italija, Japan, Južna Koreja, Meksiko, Nizozemska, Novi Zeland, Rusija, Singapur, Španjolska, Švedska, Švicarska, Tajvan, Tajland, Ujedinjeno Kraljevstvo i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Tijekom travnja priključit će im se i Brazil, Čile, Indija,  Kolumbija, Turska i druge zemlje.

Prvi Appleov uređaj u liniji bio je iPod nano. Prije iPhonea 7 u njoj su se našli proizvodi tvrtke Beats te dodaci za iPhone, iPad i Apple Watch.

Apple nije jedini koji sudjeluje o ovoj akciji. American Express ima posebnu (RED) karticu, Gap liniju odjeće, Canon verziju kamere SD990, Converse cipele, Nike žnirance... A nije ni jedini mobitel u akciji - Motorola ima posebna izdanja modela SLVR, KRZR i RAZR, od čije prodaje 50 posto ide u Global Fund.

Skupina Killers svake godine piše novu božićnu pjesmu, od koje cijeli prihod ide u Global Fund. Zadnja je bila I'll Be Home for Christmas.

I'll Be Home For Christmas - The Killers Izvor: Društvene mreže / Autor: Cameron Keys

A Appleov glavni dizajner Jony Ive i Marc Newson održali su u studenom 2013. dražbu u poznatoj aukcijskoj kući Sotheby kako bi prikupili novac u ovu svrhu.