'CUPERTINO PUREVIEW'

Apple ugrabio Nokijinog stručnjaka za mobilnu fotografiju

10.05.2014 u 07:34

Bionic
Reading

Apple je osim velike (moguće) kupovine Beats Electronics napravio još jedan iznimno bitan 'deal' - uposlili su inženjera iz Finske, koji je radio na razvoju Pureview tehnologija i fotografskih značajki vezanih uz Lumia pametne telefone

Ari Partinen se Nokiji pridružio 2007. godine, a novo poglavlje otvara ne u sklopu Microsoftove nove akvizicije - već u Cupertinu. Iako je Partinen tek dio onih zaslužnih za Pureview tehnologije koje su se razvile u Nokiji, a iPhone 5s već ima prilično dobru kameru, ovo je itekako značajan gubitak za buduće Windows Phone uređaje - i zgoditak za Apple.



Pureview tehnologije se tiče više segmenata, od kojih su najistaknutiji oversampling te optička stabilizacija slike. Prvi PureView uređaj je bila Nokia 808, na Symbian platformi, a dan danas proizvodi fotografije koje prilično lako posrame mnoge mobilne perjanice. S druge strane, Lumia 920 je bila među prvim uređajima koji su koristili optičku stabilizaciju slike.

Dok je lako pretpostaviti da će Partinen raditi na polju mobilne fotografije, svakako će biti zanimljivo vidjeti u kojem pravcu će evoluirati foto-hardver u Cupertinu. Apple svakako ima pregršt patenata vezanih upravo za video/fotografiju, ali i fenomenalne postojeće algoritme kojima se slike obrađuju.