ONE MORE THING

Apple predstavio novi MacBook Pro pokretan impresivnim M1 SoC-om

11.11.2020 u 13:56

Bionic
Reading

Najnovije laptope iz Applea pokreće njihov 'domaći' čip s integriranom grafikom, memorijom i ostalim performansama koje, prema proizvođaču, nadmašuju trenutno dostupna PC računala

Apple je tijekom virtualnog eventa predstavio svoj novi 13-inčni MacBook Pro. Kao i novi MacBook Air, MacBook Pro pokreće novi Appleov M1 sustav na čipu, odnosno System on a chip (SoC). M1 SoC je Appleov 'domaći' čip napraljen na ARM arhitekturi - svojevrstni odmak od Intelovih čipova koji su, podsjetimo, sve do sad pokretali MacBook Pro i niz drugih Mac laptopa.

Apple je, kao što to obično i ide, dao nekoliko vrlo odvažnih izjava o M1 i 13-inčnom MacBooku, no pretpostavljamo da ćemo sazanti radi li se o reklami ili stvarnim činjenicama nakon što se recenzenti i stručnjaci konačno domognu novog laptopa, oprezno komentira Business Insider.

MacBook Pro

13-inčni MacBook Pro kojeg pokreće M1 koštat će 1.299 dolara u osnovnoj verziji sa 256 GB zapremnine, cijeni koja je identična onoj MacBooka pro prošle generacije (kojeg je pokretao Intel). MacBook Pro, stoga, trenutno ima dvije dostupne verzije - skuplja košta 200 dolara više i dolazi sa 512 GB zapremnine. Novi MacBook Pro dostupan je u prednarudžbi te će izaći idućeg tjedna. Prednaručeni prijenosnici će na adrese diljem SAD-a stići 17. studenog.

Ovo su značajke novog MacBooka Pro M1:

  • Prikaz: 13.3 inča, 2,560 x 1,600 LED IPS
  • Procesor: Apple M1 procesor (8-core CPU; 8-core GPU)
  • Memorija: 8GB ~ 16GB
  • Zapremnina: 256GB ~ 2TB SSD
  • Kamera: 720p FaceTime HD webcam
  • Veličina: ​30 × 21 × 1,55 cm
  • Težina: 1.5 kg

Čip M1 uključuje osmerojezgreni CPU temeljen na 5-nanometarskoj ARM arhitekturi. U samom se čipu nalazi 8 GB RAM-a kojeg Apple zove 'ujedinjena memorija'. Kompanija tvrdi da novi 13-inčni MacBook Pro pokretan M1 SoC-om ima 2.8 puta brže performanse od prošle generacije koja je, podsjetimo, radila na desetoj generacij četverojezgrenog Core i5 procesora iz Intela.

Apple je također izjavio da je novi MacBook Pro tri puta brži od najprodavanijih Windows laptopa, što god to značilo.

M1 SoC u MacBooku Pro ima i osmerojezgreni GPU koji je do pet puta brži od prošle generacije koji su koristili Intelovu Iris Plus grafiku. Konačno, Neural Engine za strojno učenje u M1 radi do 11 puta brže, kažu iz Applea. Što se baterije tiče, Apple tvrdi da novi MacBook Pro može izdržati 17 sati web surfanja i 20 sati videa.

Za razliku od MacBooka Air, novi MacBook Pro će imati ventilator koji osigurava aktivno hlađenje i povećane performanse u odnosu na Appleov tanašni laptop. Apple tvrdi da će programeri u X-Codeu moći raditi do 2.8 puta brže, renderirati kompleksni 3D video u Final Cutu Pro 5.9 puta brže i dizajnirati u Unity Editoru do 3.5 puta brže.

Kupiti ili ne?

Apple je dao nekoliko vrlo velikih izjava vezanih uz novi MacBook Pro, što zvuči jako dobro ako je sve spomenuto istina. Kao što to obično ide, prednarudžbe novog MacBooka su uvijek riskantna stvar prije nego što ga se domognu recenzenti. Ovo pogotovo vrijedi za proizvode koji donose nešto posve novo poput Appleovog M1 SoC-a.