KAKAV PROPUST

Apple je odobrio lažno izdanje popularne aplikacije za upravljanje lozinkama

09.02.2024 u 11:47

Bionic
Reading

Ne samo što su ju propustili, već je bila dostupna tjednima prije no što je uklonjena, i to tek nakon što su ju primijetili u matičnoj tvrtci

Appleov tim za ocjenjivanje aplikacija za trgovinu App Store poznat je po strogosti u pogledu softvera koji odobrava za prodaju.

Neke tvrtke morale su prilagoditi, promijeniti ili čak potpuno ukloniti određene značajke kako bi njihova aplikacija prošla kroz proces odobrenja.

Ipak, i tom timu se događaju propusti. Primjerice, nedavno im je promaklo lažno izdanje aplikacije za upravljanje lozinkama LastPass.

Ne samo što su ju propustili, već je bila dostupna tjednima prije no što je uklonjena, i to tek nakon što su ju primijetili u - LastPassu.

Ta je tvrtka upozorila korisnike na prijevaru, istaknuvši kako je u lažnom izdanju kao proizvođač naveden stanoviti Parvati Patel umjesto matične tvrtke LastPass, LogMeIn.

Otkrivena je zahvaljujući pravopisnim greškama i drugim pokazateljima. Primjerice, lažnjak je nosio naziv LassPass Password Manager (Lass umjesto Last).

Tim LastPassa obratio se Appleu kako bi saznao više o tome kako je LassPass preživio obično strogi postupak recenzije. Apple se dosad nije javno oglasio o ovom slučaju, ali jest uklonio spornu aplikaciju iz App Storea.

Zasad nije jasno koliko ljudi je nasjelo na prijevaru, kao ni je li bila riječ o pokušaju krađe identiteta, što bi bio najočitiji razlog za maskiranje u aplikaciju za upravljanje lozinkama.

Ironični preokret

Incident se dogodio u nezgodno vrijeme za jabučare, piše Mashable.

Nedavno su Appleove politike distribucije aplikacija privukle pozornost javnosti nakon što je ta tvrtka objavila nova pravila stvorena kao odgovor na Zakon o digitalnim tržištima Europske unije.

Nova regulativa uvedena je kako bi se ublažila Appleova kontrola nad načinom na koji se aplikacije trećih strana distribuiraju na pametnim telefonima iPhone, dopuštajući korisnicima preuzimanje aplikacija na alternativnim tržištima koja nisu vezana Appleovim pravilima o sadržaju App Storea ili pravilima o udjelu prihoda.

Apple je formulirao nova pravila usklađena s Zakonom o digitalnim tržištima za ta alternativna tržišta i aplikacije koje se na njima distribuiraju, uključujući scenarije u kojima programeri potencijalno plaćaju Appleu više nego što bi dali da su upravo objavili svoje aplikacije putem službenog App Storea.

Appleov potez oštro su osudili veliki i mali programeri. Izvršni direktori tvrtki kao što su Xbox, Epic Games, Spotify, pa čak i Metin Mark Zuckerberg kritizirali su Apple, optužujući ga za zgrtanje profita na europskim zakonskim odredbama.

Jabučari su se bili usprotivili zakonu, tvrdeći kako je kontrola nad trgovinom aplikacijama nužna kako bi se zaštitilo korisnike. Prepuštanje te kontrole drugima, tvrdili su, povećalo bi rizike od prijevara, nezakonitog sadržaja i zlonamjernog softvera.

No, kako pokazuje slučaj LassPass, nisu u stanju ni vlastitu kuću držati u redu, ni kad je riječ o vrlo osjetljivoj aplikaciji.