OPET PATENTI

Apple izgubio slučaj protiv sveučilišta, dužan skoro milijardu dolara

16.10.2015 u 06:22

Bionic
Reading

Nakon što je porota rekla svoje, Apple bi mogao isplatiti 862 milijuna dolara Sveučilištu Wisconsin. U pitanju je iskorištavanje patentirane tehnologije, a što je Apple navodno napravio bez plaćanja licence. Posrijedi su patenti vezani za poboljšanje učinkovitosti rada procesora

Porota je navela kako je WARF (Wisconsin Alumni Research Foundation) patent valjan te sada slijede pregovori o odšteti. NBC News prenosi kako su Apple i WARF odbili pružiti službeni komentar dok se proces ne dovrši.

WARF je tužio Apple još u siječnju 2014. godine, zbog povrede patenta iz 1998., a vezanog uz poboljšanje učinkovitosti rada čipa. Porota je, riječima NBC Newsa, razmatrala je li korišteni patent neovlašteno poslužio za Appleove čipove A7, A8 i A8X, koji se nalaze u nizu iUređaja.


Prema nedavnoj presudi okružnog suca, Apple bi mogao biti odgovoran do iznosa od gotovo milijardu dolara. Isti sudac je zakazao i tri faze suđenja, odgovornost, odšteta i naposljetku - donošenje odluke je li Apple namjerno prekršio patent, što bi moglo uvećati moguću kaznu.