IZ REDMONDA

Apache web poslužitelj konačno ima konkurenciju

13.05.2014 u 20:32

Bionic
Reading

Prema istraživanju Netcrafta za svibanj, Microsoftovi IIS i Azure su počeli ozbiljnije ugrožavati tržišno vodstvo koje ima Apache. Prema rezultatima iz skeniranih 975.262.468 internetskih adresa (16 milijuna više no za protekli mjesec), Microsoft kaska za svega 4,1 posto

Microsoftov IIS web poslužitelj se pokazao vrlo popularnim, ostvarivši rast od 0,37 bodova (i devet milijuna novih adresa) dok je udio koji drži Apache pao za 0,18 bodova, iako je i on dobio novih 4,3 milijuna adresa. Kako navodi Netcraft, Apache je najčešći web poslužitelj već 18 godina, a ovo je najbliža točka u kojoj su iz Redmonda stigli kao konkurenti.

Ipak, pozicija koju ima Apache je upečatljivija kada se uzmu u obzir 'Active Sites' - čak 52,3 posto. Drugoplasirano čak i nije Microsoftovo rješenje već nginx s 14,4 posto udjela, a tek onda slijedi MS s 11,3 posto udjela.

Nginx je ipak pao za 3,7 milijuna adresa ovaj mjesec (zbog nekoliko hosting servisa), iako jedini među web poslužiteljima bilježi rast tržišnog udjela. Microsoft, Apache, ali i Google su izgubili tržišni udio, navode na Netcraftu.

Što se tiče Azure platforme, među novim adresama koje drži Microsoftov IIS, 11.000 njih je bilo upravo na njoj, što je dodatno učvrstilo poziciju kompanije po pitanju Windows hosting rješenja. Ipak, velika većina novih IIS adresa na Azure platformi su hostani u SAD-u, a analitičari s razlogom vrlo rado postavljaju pitanja vezana za globalni utjecaj. Više detalja je moguće pronaći na stranicama Netcrafta