SRUŠILA GA DRŽAVA

Anonymous se sveti Ukrajincima za Demonoid

10.08.2012 u 12:54

Bionic
Reading

Pripadnici haktivističke zajednice napali su web siteove u vlasništvu ukrajinskih vlasti nakon što je jedan od najpopularnijih trackera za torrente srušen u toj zemlji

Tamošnji pružatelj internetskih usluga Colocall isključio ga je na zahtjev policije.

Sjedinjene Države bile su navele Demonoid kao jedan od najposjećenijih siteova na kojem se dijele piratizirani sadržaji. Lokalni list Kommersant piše da su istražitelji kopirali podatke s poslužitelja i zapečatili dio opreme. 

Njegovi brojni korisnici sad strahuju da bi njihove aktivnosti mogle biti otkrivene. No, piše BBC, urednik Torrentfreaka Ernesto van der Sar ne vjeruje da će biti masovne istrage.

Site je nedostupan od prošlog tjedna. Prvotno se to pripisivalo posljedicama gadnog napada DDoS. No, potom su se pojavile vijesti o tome da su u priču upletene i ukrajinske vlasti.

Colocall je potvrdio primitak nekoliko službenih zahtjeva vlasti, ali inzistira na tome da je ugovor s Demonoidom raskinut bez sudjelovanja nadležnog ministarstva. Kažu da je imao previše problema za jednog korisnika.

Isplivala je na površinu i činjenica da su ukrajinske vlasti djelovale tek nakon što ih je kontaktirao Interpol, koji je proslijedio zahtjev meksičkih vlasti, koje provode vlastitu istragu.

Anonymous je objavio kako planira napade na 'odgovorne za prekid' na svom siteu AnonPR, kao i na YouTubeu. Tvitovi s korisničkih računa povezanih s tim pokretom izvijestili su o nizu napada DDoS, čiji je cilj bio gušenje poslužitelja prometom.

Mete su bili siteovi Udruge za borbu protiv piratstva, Agencije za zaštitu autorskih i srodnih prava te Vijeća nacionalnog radija i televizije. Svi su bili nedostupni neko vrijeme.

U Anonymousu vjeruju da iza cijele akcije, uključujući i napade DDoS na Demonoid, stoje ukrajinske vlasti. Traže ponovno uspostavljanje pružanja internetskih usluga Demonoidu.

Pogledajte video o akciji #OpDemonoid: