'MOŽDA ĆE SAMO MALO LOŠIJE RADITI'

Američko zrakoplovstvo: GPS neće pasti

22.05.2009 u 10:25

Bionic
Reading

Nedavno smo pisali o prijetnji da zbog nedostatka sredstava i nepoštivanja rokova Američko ratno zrakoplovstvo (US Air Force) možda neće biti u stanju održati GPS satelitsku mrežu u funkciji. No oni tvrde da nema razloga za brigu i da je rizik vrlo malen

Momci iz Američkog ratnog zrakoplovstva prilično su se uzbudili oko napisa da bi GPS mreža mogla upasti u ozbiljne probleme, pa su odgovorili na svim mogućim kanalima, čak i na Twitteru. Prenosimo poruku s Twittera u originalu kako bismo se svi zajedno smijali činjenici da se dužnosnici Ratnog zrakoplovstva javnosti obraćaju jezikom curica s MySpacea:

Agree w/ GAO thr's a potential risk, but GPS isn't falling out of the sky--we have plans 2 mitigate risk & prevent a gap.

Što bi u slobodnom prijevodu značilo: 'Slažemo se s Uredom za reviziju da postoji potencijalni rizik, no GPS sateliti neće pasti s neba; imamo planove kako smanjiti rizik i spriječiti eventualni prestanak rada.'

Pukovnik Dave Buckman je, također na Twitteru, upozorio da je cijela priča prenapuhana. 'Rizik nije potpuni prestanak rada GPS mreže, već malo smanjenje u kvaliteti njezina rada', rekao je. Službeno, Ratno zrakoplovstvo je izjavilo da trenutačno u orbiti ima preko 30 satelita te planira lansirati još jedan u kolovozu ove godine te rano 2010. Za normalno funkcioniranje GPS mreže, potrebno je 24 satelita, tako da se ipak možemo osjećati prilično sigurni (uz činjenicu da je GPS toliko vitalan da su šanse da Amerikanci dopuste njegov kolaps ravne nuli, bez obzira na cijenu).