MALA NEZGODA

Američke astronautkinje izgubile kutiju s alatom tijekom svemirske šetnje

14.11.2023 u 10:16

Bionic
Reading

Otplutalu kutiju teoretski bi trebalo biti moguće uočiti dovoljno jakim dvogledom ili kućnim teleskopom tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, dok se ne raspadne u atmosferi našeg planeta

Astronautkinje američke svemirske agencije NASA-e Jasmin Moghbeli i Loral O’Hara obilježile su svoju prvu svemirsku šetnju ovog mjeseca gubitkom torbe za alat, koja je završila plutajući svemirom.

Par je završio radove na održavanju izvan Međunarodne svemirske postaje za šest sati i 42 minute.

Tijekom svemirske šetnje 1. studenog Moghbeli i O'Hara dovršile su radove na solarnim panelima, ali im je ponestalo vremena za uklanjanje i pohranu kutije za komunikacijsku elektroniku. Ostavljajući ovaj zadatak za buduću svemirsku šetnju, par je umjesto toga proveo procjenu načina na koji bi se posao mogao obaviti.

Ali, tijekom višesatne misije zagubili su torbu s alatom. Uočili su je kontrolori leta, pomoću vanjskih kamera svemirske postaje. Srećom, alati nisu bili potrebni za ostatak njihovih zadataka.

Kontrola misije analizirala je putanju torbe i utvrdila da je rizik od ponovnog kontakta s postajom nizak. Zaključili su kako su posada i svemirska postaja sigurni i da nije potrebno ništa poduzimati.

Rastući svemirski otpad

Prema EarthSkyju, web stranici koja prati kozmičke događaje, izgubljena torba s alatom trenutno kruži oko Zemlje ispred Međunarodne svemirske postaje.

Teoretski bi trebalo biti moguće uočiti je dovoljno jakim dvogledom ili kućnim teleskopom tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, dok se ne raspadne u atmosferi našeg planeta.

Ovo nije prvi put da astronauti gube alat u svemiru. Torba Heide Stefanyshyn-Piper otplutala je 2008. godine dok je čistila i podmazivala zupčanike na neispravnom rotacijskom zglobu.

Tijekom svemirske šetnje 2006. astronauti Piers Sellers i Michael Fossum izgubili su lopaticu dok su testirali metodu popravka svemirskog šatla.

Svemirski otpad, poput ovih predmeta, čine umjetni materijali koji kruže oko Zemlje, ali više nisu funkcionalni. Mogu biti bilo što, od malih komadića boje do dijelova odbačenih tijekom lansiranja raketa.

U rujnu 2023. Europska svemirska agencija objavila je kako su razne mreže za nadzor svemira uočile, katalogizirale i prate 35.290 objekata u orbiti oko Zemlje, ukupne težine veće od 11 tisuća tona, piše CNN.