AMD RADEON HD 4890

AMD-ov grafički čip probio granicu od 1 GHz

14.05.2009 u 10:46

Bionic
Reading

AMD je ponosno predstavio prvi grafički procesor koji tvornički radi na taktu jednog gigaherca. Hoće li mu to biti dovoljno da od Nvidije preuzme poziciju proizvođača najmoćnije grafičke kartice? Vidjet ćemo...

Kartice bazirane na Radeon HD 4890 GPU-u puštene su u prodaju prošli mjesec. Riječ je o poznatom grafičkom čipu iz AMD/ATI laboratorija RV770 koji se počeo izrađivati u 40nm proizvodnom procesu. Posljedica novog proizvodnog procesa je nešto manja potrošnja energije i manje zagrijavanje, što je omogućilo značajno podizanje njegovih radnih frekvencija. Prvi predstavljeni HD 4890 GPU-i radili su na taktu od 850 MHz. Međutim, AMD je uvidio da tu ima još mjesta za poboljšanje kada su neki proizvođači svoje kartice overklokirali na 950 MHz.

AMD-ov RV770 čip pokazuje svoj puni potencijal u novim Radeon HD 4890 grafičkim karticama koje dolaze tvornički postavljene na takt jednog gigaherca. Hlađenje takve kartice nije ništa posebno u usporedbi s tržišnom konkurencijom. Sustav za zračno hlađenje ne zauzima ništa više mjesta od onog na prvim verzijama Radeona HD 4890 postavljenim na 850 MHz.

Proizvođači grafičkih kartica baziranih na AMD-ovim GPU-ima su vjerojatno zadovoljni tom viješću. Probijanje ove barijere radnog takta grafičkih kartica dobro će zvučati u predstavljanju njihovih proizvoda na tržištu. Tvrtke Asus, Club 3D, Diamond Multimedia, Force3D, GECUBE, Gigabyte, HIS (Hightech Information Systems), ITC, Jetway, MSI, Palit Multimedia, PowerColor, SAPPHIRE Technology i XFX su već najavile da će ponuditi svoje kartice bazirane na novom Radeonu HD 4890.