investicija u aragonu

Amazon ulaže gotovo 16 milijardi eura u podatkovne centre u Španjolskoj

22.05.2024 u 14:05

Bionic
Reading

Amazonova podružnica za usluge računalstva u oblaku Amazon Web Sevices (AWS) izvijestila je u srijedu da će uložiti 15,7 milijardi eura u podatkovne centre u španjolskom Aragonu

Novi investicijski plan zamijenit će onaj iz 2021. u kojem je Amazon najavio 2,5 milijardi eura ulaganja u Španjolskoj, ističe se u priopćenju.

Zahvaljujući ulaganju španjolske kompanije trebale bi u prosjeku otvarati 17.590 novih radnih mjesta godišnje, naglasili su.

Vlada Aragona odvojeno je priopćila da će novac biti uložen kroz razdoblje od 10 godina, naglasivši da je regija već sada centar Amazonovog poslovanja u Španjolskoj. Amazonov plan najveće je tehnološko ulaganje u Španjolsku i južnu Europu, dodali su.

"Amazon Web Services postavio je tom odluku Španjolsku na prvo mjesto u Europi na području tehnoloških inovacija i umjetne inteligencije", citirao je u priopćenju Amazon riječi španjolskog ministra za digitalnu transformaciju Josea Luisa Escrivu.

Američki tehnološki div napomenuo je da će podatkovne centre u Španjolskoj u potpunosti napajati obnovljivom energijom.

Signal o bliskoj suradnji bila je odluka njemačke podružnice španjolske telekomunikacijske skupine Telefonica o prebacivanju mobilne mreže u Amazonov 'oblak' u sklopu testiranja kapaciteta tehnologije za upravljanje podatkovnim prometom i pozivima.

Telekomi su do sada u oblak prebacivali samo sporedne dijelove poslovanja, uključujući IT.

Veliki igrači u sektoru računalstva u oblaku, poput Amazona i Microsofta, pokušavaju se približiti telekomunikacijskom sektoru, privučeni milijardama dolara potencijalnih prihoda, ali operateri su oprezni u procjeni kapaciteta oblaka za upravljanje mobilnim mrežama.

Jezgru mobilne mreže čine podatkovni centri sa serverima visokih performansi koji velikom brzinom usmjeravaju podatke i pozive. 'Oblak' bi smanjio troškove, povećao protok podataka i omogućio popravke, uz nesmetano pružanje usluge.

Globalno tržište telekomunikacija u oblaku trebalo bi se gotovo ušesterostručiti do kraja desetljeća i dosegnuti vrijednost od 108,7 milijardi dolara.

sve osim nogometa