RAT ZA NEKRETNINE

Amazon se polakomio za domenama

11.03.2013 u 15:37

Bionic
Reading

Izdavači su digli glas protiv najveće svjetske knjižare online zbog toga što namjerava prisvojiti imena domena kao što su .book, .author i .read. Mogućnosti zlorabe su ogromne, kažu, a ugrožena je i sloboda interneta

Authors Guild i Association of American Publishers smatraju kako bi Amazon, dočepa li se tih generičkih vršnih domena, ugrozio tržišno natjecanje te otvorio vrata i ostalim dominantnim kompanijama s puno kapitala da prošire i učvrste svoju moć na tržištu.

'Mogućnosti zlorabe čine se neograničenima', piše u pismu upućenom odgovornima u ICANN-u, koje prenosi CNET.

Amazonovim planovima, očekivano, nezadovoljna je i konkurencija. Iz Barnes & Noblea su također pisali tijelu odgovornom za nadzor internetskih domena, ustvrdivši kako bi taj potez 'ugušio tržišno natjecanje u knjižarstvu i izdavaštvu, što je od ključne važnosti za budućnost zaštite autorskih prava u SAD-u'. Ujedno bi, upozoravaju, ugrozio otvorenost i slobodu interneta te donio štetne posljedice korisnicima Mreže diljem svijeta.

Amazon je jedno od najvećih imena u borbi za kontrolu nad domenama, koja je već prozvana najvećim grabežom za nekretninama u povijesti interneta. Svi koji imaju dovoljno novca i tehničkog znanja mogu se natjecati za vršnu domenu. ICANN bi do kraja godine trebao izbaciti stotine novih adresa.

Osim za .amazon i .kindle, Amazon se javio za .free, .like, .game i .shop. Ukupno, želi se dokopati 76 naziva vršnih domena. Za 30 njih morat će se boriti jer ih žele i drugi, poput Googlea, koji se prijavio za njih 101, od kojih se 23 poklapaju s onima koje Amazon želi za sebe.