PREGLED NAJZANIMLJIVIJIH

Pregršt gadgeta predstavljeno na sajmu IFA

02.09.2010 u 15:03

Bionic
Reading

Sajam potrošačke elektronike IFA koji se održava ovih dana u Berlinu već sada se može pohvaliti s nekoliko premijera u svijetu elektronike. Provjerite najzanimljivije gadgete predstavljene jučer i danas

Mnogi proizvođači su odabrali upravo sajam IFA za predstavljanje novosti u svojoj ponudi, a mi smo odabrali neke od najzanimljivijih proizvoda velikog trija Philips, Samsung i Sony.

Philips GoGear Connect

GoGear Connect je prijenosni media player baziran na Androidu. Osim reprodukcije multimedijalnog sadržaja GoGear može snimati zvuk pomoću ugrađenog mikrofona te fotografije i video isječke kamerom razlučivosti 3,2 megapiksela. Neobično je međutim što se Philips odlučio u današnje vrijeme ugraditi otporni ekran umjesto kapacitativnog. Za rukovanje uređajem proizvođač preporuča stilus, ali ga ne nudi u kućištu.

Philips O'Neill Stretch i Snug slušalice

Philips se udružio s proizvođačem sportske opreme O'Neillom i predstavio serije slušalica Stretch i Snug. Posebnost ovih slušalica je njihova fizička izdržljivost. Napravljene su od materijala koji nosi ime TR55LX i hvali se šest puta većom tvrdoćom od polikarbonata – najčešće upotrebljavanog materijala za slične proizvode. Cijena slušalica nije objavljena, ali predviđamo da će biti dosta visoka.

Sony 3D Vaio

U Sonyjevom 3D jurišu na tržište nedostajao im je samo Vaio s tom mogućnošću, a sada su riješili i to. Prijenosnik s monitorom sposobnim prikazati 3D sliku, u sprezi s naočalama naravno, prikazan je u fazi prototipa. Komercijalni primjerak se očekuje početkom sljedeće godine. Zanimljivo je da će prijenosnik biti kompatibilan s naočalama za Sonyjeve televizore Bravia opremljene 3D ekranom.

Sony Xplod GPS

Sonyjeva tržišna marka Xplod koja se dosada bavila glazbom u automobilima se krajem godine širi i na GPS navigaciju za automobile. U studenome će se početi prodavati četiri navigacijska uređaja Xplod: XNV-L77BT, XNV-770BT, XNV-L66BT i XNV-660BT. Svi će koristiti navigaciju TomTom s TeleAtlasovim kartama. Navigacijski uređaji Xplod će u skladu s tradicijom svog imena moći reproducirati glazbu. Prodaja će započeti u Europi.

Samsung Galaxy Tab

Galaxy Tab je uređaj koji je prije sajma bio najavljen kao najveća konkurencija iPadu. Radi se o tabletu baziranom na Androidu. Njegovu osnovu čini ekran osjetljiv na dodir dijagonale sedam inča i razlučivosti 1024 x 600 piksela. Uređaj pokreće procesor takta jednog gigaherca, a opremljen je sa 16 ili 32 gigabajta memorije. Za razliku od iPada, ta memorija se na Tabu može proširiti SD karticama. Snaga procesora omogućava reprodukciju video sadržaja pune HD razlučivosti, a taj sadržaj će se moći prikazivati i na televizorima. Tab ima posebni konektor na koji se spajaju dodaci s HDMI i USB utorima. Spajanje na internet Tab izvodi preko WiFi adaptera ili putem mobilne mreže HSUPA protokolom. Galaxy Tab će biti lansiran u Europi prije nego u ostatku svijeta, ali još uvijek nije poznat točan datum.