SONY PRS-600

Čitač digitalnih knjiga sa zaslonom osjetljivim na dodir

11.12.2009 u 12:20

Bionic
Reading

Sonyjevi čitači elektroničkih knjiga prisutni su na tržištu još od 2006. godine, no tek pojavljivanjem epub formata ti čitači postaju zanimljivi publici van SAD-a, Kanade i Velike Britanije

Sony je relativno rano ušao na tržište elektroničkih čitača knjiga i odmah je ozbiljno započeo. Zajedno s hardverom predstavio je i svoju digitalnu knjižaru, no nažalost, kako to obično Sony ima običaj napraviti, ponuđene knjige su dostupne u potpuno novom i za Sony jedinstvenom formatu koji nije bio kompatibilan ni s čim drugim.

Pomalo neobično je bilo kad je to napravio Amazon, ali oni su imali iza sebe činjenicu da su najveća online knjižara na svijetu, dok Sony nikada prije toga nije prodavao knjige. Relativno brzo Sony je oformio solidnu ponudu koja danas broji preko 100.000 naslova, a njihovi čitači su se na tržištu etablirali kao oku ugodni i kvalitetno napravljeni.

Novom linijom čitača Sony je cijenom odlučio konkurirati proizvodima poput Kindlea ili Nooka, ali u isto vrijeme i ponuditi ponešto tehničkih inovacija. Inovacija na ovom modelu jest njegov ekran osjetljiv na dodir, no da počnemo od općeg dojma.

Kao što smo već prije spomenuli Sonyjevi proizvodi su iznimno kvalitetno izrađeni, pa tako i PRS-600. Kućište od aluminija izuzetno je čvrsto i lijepo izgleda, a pozadina čitača je blago gumirana, što vrlo pozitivno utječe na lakoću i čvrstoću držanja u ruci. Vrlo je isplativo odmah kupiti Sonyjev kožni omot za čitač jer mu savršeno odgovara, lijep je, pruža solidnu zaštitu i lako se skida ako želite držati čitač u jednoj ruci.

Tipaka na čitaču ima jako malo, a nisu mu ni potrebne zbog zaslona osjetljivog na dodir. Došli smo do najkontroverznijeg dijela čitača. Naime, zbog osjetljivosti na dodir, PRS-600 ima na prvi pogled nešto veću refleksiju od drugih čitača, no kada se nešto duže čita na njemu, ta refleksija više nije mala stvar. Korisnik je gotovo stalno prisiljen namještati kut čitača da ne vidi u njemu,sebe, svjetlo ili već nešto što ometa čitanje. Takva žrtva je zapravo neprihvatljiva za napravu kojoj je osnovna namjena gledanje u njezin zaslon.

Osjetljivost na dodir ne pruža toliku praktičnost korištenja da bi se zbog nje žrtvovala čitljivost. Praktičnost je još više ugrožena činjenicom da ćete se prisiljavati koristiti stilus za rad s ekranom jer prsti ostavljaju otiske koji se na glatkom ekranu vide, što još više ometa čitanje.

Što se tiče kompatibilnosti s formatima elektroničkih knjiga, Sonyju se zapravo ne može ništa zamjeriti. Naime, odustali su od svog formata BBeB u korist novog epuba, koji bi se trebao koristiti uskoro i u cijeloj Sonyjevo knjižari. Kako se Google odlučio na epub u svom projektu sakupljanja knjiga na koje nitko ne polaže prava, čini se da se tom formatu dosta dobro piše u budućnosti. Moramo pohvaliti i Sonyjevo vrlo dobro upravljanje PDF datotekama. Primjerice, Kindle (s novim firmwareom koji podržava PDF) ne može se mjeriti sa Sonyjem, koji to puno bolje radi.

Osobina koja nam se svidjela kod Sonyja je bila mogućnost da se u postavkama promijeni rječnik koji čitač koristi za provjeru nepoznatih riječi. Korisnik si može kupiti rječnik koji želi i koristiti ga, pod uvjetom da se radi o engleskom rječniku jer je to zasad jedini jezik koji Sony podržava.

Vjerojatno najveća mana Sonyja je što još uvijek ne postoji službena podrška za ove krajeve, točnije nije moguće kupovati knjige iz njihove knjižare. Inače se knjige kupuju i prebacuju u čitač pomoću Sonyjeva softvera. Bez obzira na nedostatak Sonyjeve knjižare, podrška za epub i PDF formate čine ovaj čitač zanimljivim i na našim prostorima. Također vjerujemo da će, nakon Amazona, i konkurencija požuriti učiniti svoje sadržaje dostupnima što većem broju zemalja van sjevernoameričkog kontinenta.

Sony PRS-600
Dimenzije: 175x122x10 mm
Masa: 286 grama
Rezolucija: 800x600
Memorija: 512 MB + SD ili Memory Stick Pro
Podrška za formate e-knjiga: BBeB, PDF, ePub, TXT, RTF
Cijena: 299,99 dolara