VELIKA BRITANIJA

Tinejdžeri u komunikaciji koriste sve manje riječi

11.01.2010 u 15:30

Bionic
Reading

Velik broj britanskih tinejdžera u svakodnevnoj komunikaciji koristi oko 800 riječi, što bi u budućnosti mogao biti problem jer neće biti u stanju obavljati brojne zadatke na svojim radnim mjestima, upozorili su stručnjaci

Tinejdžeri čiji je vokabular sveden na oko 800 riječi mogli bi se naći u velikim teškoćama jer su nesposobni za rad.

Njihov sleng nazvan teenspeek sve je siromašniji, a stručnjaci su uvjereni da je jedan od razloga i moderna komunikacija koja se odvija na Facebooku, MySpaceu, različitim blogovima, forumima, mailovima ili SMS-om.

Jean Gross, savjetnica u britanskoj vladi, upozorava da je potrebna hitna akcija kako bi se pomoglo mladim Britancima jer će u budućnosti imati velikih problema na svojim radnim mjestima. Lingvisti također upozoravaju da mladi, iako razumiju puno više riječi, u svakodnevnom govoru koriste uglavnom oko 800 njih.

'Tinejdžeri troše sve više vremena na komunikaciju preko elektroničkih medija i SMS poruka čija su osnovna načela – što brže i što kraće. Moramo pomoći mladima da shvate razliku između normalnog govora i komunikacije pomoću tih poruka, jer s rječnikom od 800 riječi imat će ogromnih problema na poslu', smatra Gross koja ističe da bi mladi u dobi od 16 godina morali imati rječnik od oko 40 tisuća riječi.

Naime, nedavno istraživanje Sveučilišta Sheffield pokazalo je da tinejdžeri zbilja znaju oko 40 tisuća riječi, a osobe koje imaju fakultetsku diplomu oko 60 tisuća riječi ili više.

Gross stoga iduće godine namjerava pokrenuti kampanju s ciljem poboljšavanja rječnika mladih. 'Ne bih htjela da ta djeca jednoga dana budu diskriminirana na razgovorima za posao zbog svoga govora, jer se poslovna komunikacija razlikuje od SMS-anja ili komentara na forumima', kazala je.

Dodala je i da bi roditelji djeci koja su mlađa od dvije godine trebali dopustiti da gledaju TV samo pola sata dnevno te da što više komuniciraju s njima.