ROBERT PATTINSON

Tajanstveni vampir kojem nitko ne može odoljeti

26.12.2008 u 09:00

Bionic
Reading

Za Robertom Pattinsonom koji u teen hitu 'Sumrak' igra ulogu privlačnog i opasnog Edwarda Cullena trenutno luduju tisuće tinejdžerica širom svijeta, no i starije djevojke priznaju da zelenooki Britanac ima ono nešto

Robert Thomas-Pattinson rođen je 13. svibnja 1986. u Londonu, a filmskoj publici poznat je i po ulozi Cedrica Diggoryja u još jednom globalnom fenomenu - filmskom serijalu o Harryju Potteru ('Harry Potter i plameni pehar'). Englez aristokratskog držanja kaže da ga je iznenadna slava nakon 'Sumraka' poprilično zatekla.

'Najupornije obožavateljice pokušavaju otkriti u kojem hotelu sam odsjeo, žele mi dotaknuti kosu, a neke me čak mole da ih ugrizem. I cijelo vrijeme vrište! Zbilja nisam mislio da će to sve tako izgledati', kaže 23-godišnji glumac koji je prije nego je postao slavan neko vrijeme radio kao maneken. Pattinson je otkrio da je do puberteta imao pregršt manekenskih ponuda jer je bio mršav i poput djevojke. No čim je počeo nalikovati muškarcu, njegova je manekenska karijera završila.

Glumac zanimljivih crta lica i razbarušene kose za ulogu Edwarda izabran je na audiciji između 3.000 kandidata, a magazin Rolling Stone proglasio ga je najseksi glumcem 2008. godine. Mladi je Englez s trona najseksi vampira u anketi web stranice Moviefone u kojoj su se birali najseksi filmski vampir i vampirica, a sudjelovalo je čak 1,8 milijuna filmofila, svrgnuo i Brada Pitta ('Intervju s vampirom'). Koliko zanimanje vlada za mladim Englezom, svjedoči i podatak da ga je na losangeleskoj premijeri 'Sumraka' moralo čuvati 25 tjelohranitelja kako bi ga zaštitili od opčinjenih obožavateljica.

Vidjet ćemo ga u filmu 'Little Ashes' i u 'Mladom mjesecu'

Odrastao je s roditeljima i dvije starije sestre, Lizzy i Victorijom, a oduvijek ga je privlačila umjetnost. Od malih se nogu bavio glumom i glazbom (izvrsno svira gitaru i klavijature), a pohađao je privatnu školu u Barnesu. Zanimljivo je da je svojim prvim glumačkim honorarima platio školarinu. Od glumačkih uzora Robert, kojeg mnogu nazivaju i nasljednikom Judea Lawa, ističe kako mu se najviše sviđa Jack Nicholson

'Stvarno mu se divim. Pogledao sam 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' kao 13-godišnjak i Jackova me je gluma oduševila, čak sam pokušao oponašati njegov način odijevanja i govor. Bio sam opčinjen njegovom osobnošću', kaže 22-godišnji Robert kojeg su mediji povezivali sa supermodelom Annelyse Schoenbergerglumicom Camillom Belle a u posljednje vrijeme i s Kristen Stewart, partnericom iz 'Sumraka'što će sigurno rastužiti njegove brojne obožavateljice.

Osim što ćemo ga ponovno vidjeti kao prezgodnog Edwarda Cullena u novom filmskom nastavku 'Mladi mjesec' prema knjizi Stephenie Meyer, Robert je u filmu 'Little Ashes' glumio Salvadora Dalija iz mladih dana. U tom je filmu dotaknuta i Dalijeva navodna ljubavna veza s pjesnikom Fredericom Garcijom Lorcom (Javier Beltran), a u američkim kinima se počeo prikazivati početkom 2009. godine.