GUBITNICI VANCOUVERA

Rusi frustrirani brojem medalja, Putin prijeti

01.03.2010 u 17:12

Bionic
Reading

Olimpijske igre su zatvorene, medalje prebrojane, a sportaši otputovali kući. Vancouver su mnogi napustili s osmijehom na licu. Jedino su Rusi frustrirani 'berbom' odličja - njihovoj najmršavijoj u povijesti Olimpijade

Rusija nema milosti prema svojim sportašima. Nakon 'gubitnika iz Vancouvera', sportska velesila za četiri godina na domaćem terenu očekuje pobjednike u Sočiju. Bilanca ruskog nastupa na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Kanadi je poražavajuća.

Tri zlatna, pet srebrnih i sedam brončanih odličja (ukupno 15 medalja) je najgori rezultat olimpijaca iz te zemlje u povijesti ZOI-ja. Na Olimpijadi u Sočiju 2014. Rusija, oko toga je jedinstvena cijela zemlja, ponovno mora biti ono što je oduvijek bila: elitna sportska nacija.

U organizaciju Igara 2014. Rusija namjerava uložiti rekordnih 11,4 milijarde eura. Nakon 'nesretnih' Ljetnih igara 1980., koje su mnoge zapadne zemlje bojkotirale zbog rata u Afganistanu, Soči bi morao/trebao pomoći Rusima u (ponovnom) stjecanju stare slave, koju je na Olimpijskim igrama dugo vremena njegovao bivši SSSR.

No, sretne zvijezde izgleda da nisu naklonjene ni Sočiju. Umjesto da pišu o podizanju velebnih sportskih zdanja, mediji redovito izvještavaju o nacionalizaciji privatne imovine i građevinskim projektima koji razaraju jedinstveno prirodne okružje na obali Crnog mora.

Čak oko 1.000 obitelji iz Sočija obaviješteno je da će uskoro morati napustiti svoje domove. Njihov peh: kuća im se nalazi na području na kojem bi trebale biti izgrađene nove dvorane, hoteli, infrastruktura. Tijekom nedavnog posjeta Sočiju, i ruski je predsjednik Dmitrij Medvedjev priznao kako je u posljednje vrijeme bilo nekih 'grešaka' od strane državnih vlasti.

Uz građevinske probleme, sportskoj ruskoj naciji puno veće glavobolje ipak zadaje strah od mogućeg fijaska na borilištima u Sočiju 2014. Slaba žetva medalja u protekla dva tjedna u Vancouveru incirala je val analiza mogućih razloga najgore ruske bilance u povijesti ZOI-ja.

Najuspješnija sportašica u povijesti umjetničkog klizanja u povijesti, 60-godišnja Irina Rodina žali se ovih dana kako je 'raspadom Sovjetskog Saveza 1991. godine krah doživio i rad sa sportskim podmlatkom, te poštovanje sportaša prema strogoći njihovih trenera'. Višestruka olimpijska prvakinja Rodina u jednom intervjuu zaključuje: 'Četiri godine do Sočija je premalo vremena za uklanjanje svih grešaka postkomunizma'.

Najzločestiju analizu ruskog neuspjeha kao olimpijske momčadi u Vancouveru objavili su neki mediji iz te zemlje. Kao stvarni razlog slabijih rezultata oni navode postroženu borbu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) protiv dopinga! Drugim riječima rečeno: da se MOO ne bori tako dosljedno protiv dopinga, i (dopingirani?) Rusi bi osvojili više medalja.

Empirijski se lako može dokazati što je jedan od glavnih razloga gubitka ruske dominacije na ZOI-ju. U većini 'mladih' olimpijskih disciplina (snowboard, freestyle, shorttrack) ruski predstavnici ne igraju značajniju ulogu. Istovremeno su Rusi prestali osvajati plemeniti metal u svojim nekada paradnim disciplinama (biatlon, hokej, skijaško trčanje).
Nakon nedavnog neuspjeha ruske nogometne reprezentacije u doigravanju za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici, u idućim se danima u Rusiji sprema analiza drugog velikog sportskog razočaranja. Očekuje se sankcioniranje loših rezultata u Kanadi. Kadrovske smjene su vrlo izvjesne.

Ruski premijer Vladimir Putin zaprijetio je 'oštrom analizom' ZOI-ja u Vancouveru. I borbeno dodao: 'Moramo stvoriti dobre uvjete za naš nastup u Sočiju!'