19 DIJELOVA LIJEPOG MOZAIKA

Hrvatska na ZOI-ju: Dinastija i tihi šampion

01.03.2010 u 13:30

Bionic
Reading

Plamen je ugašen, zastava je spuštena. Završile su 21. zimske olimpijske igre. Iza Vancouvera će ostati gomila lijepih sjećanja, smijeha, ali i suza i još jedna uspješna hrvatska sportska priča

Nastupilo je 19 hrvatskih sportaša i zbirna ocjena je više nego zadovoljavajuća. Svatko je u taj mozaik ugradio djelić sebe, svatko pojedinačno zaslužuje čestitku.

Jakov Fak od lani je brončani sa SP-a, ali početak Igara donio mu je novu dimenziju. Prvo je na otvaranju nosio hrvatsku trobojnicu, a u svom prvom nastupu (sprint na 10 kilometara) okitio se i pola kile teškom broncom. Prva medalja izvan obitelji Kostelić, najugodnije iznenađenje još od Janičinog zlata u veleslalomu. Jakov je vrlo perspektivan, ali iza njega je bila blijeda sezona u svjetskom kupu. Tako je još slađe, tihi i staloženi Goranin je ispisao jednu od bajki koje će se još dugo čitati.

Dojam je dodatno uljepšao devetim mjestom u zadnjoj utrci, a ovi rezultati posebno vesele njegove kolege biatlonce koji se nadaju da će Fakove medalje i njima donijeti nekakvu nadu za budućnost u ovom sportu.

Ivica Kostelić je, ni tri mjeseca nakon operacije koljena, uzeo još dvije srebrne medalje i dokazao da obitelj Kostelić nema limite. I on možda tiho pati za zlatom, prvenstveno kombinacijskim, ali srebra toliko blješte da nema smisla tražiti više. Kostelići nisu hrvatsko skijanje, oni su puno više od toga i svaki njihov rezultat ostat će vječan.

Nekada smo podcjenjivali i košarkaške bronce, a na posljednjoj medalji s velikih natjecanja već su dva prsta prašine. Uživajmo u preostalom Kosteliću dok je god aktivan među štapovima.

Sedmo mjesto iz veleslaloma samo je probudilo sjetu zbog ozljeda s kraja 2009. godine. Takvi rezultati donijeli bi mu novu borbu za Veliki kristalni globus, ali sudbina je i ove godine rekla 'ne'.

Ana Jelušić je bila solidna u slalomu, Natko Zrnčić Dim također nije bio loš, dok je pred Nikom Fleiss prekretnica. Ako rezultati više i nisu vrhunski, Samoborka to mora prihvatiti i jednom se možda ugodno iznenaditi nekim bljeskom. Tužno ju je gledati razočaranu, a ona je takva već godinama. Ostali 'alpinci' su, kao i biatlonka Stipaničić-Mrvelj, skupljali iskustvo za budućnost.

Trkači Nina Broznić i Andrej Burić u zbroju imaju tek 40 godina i plodovi bi za ove Riječane mogli bi doći već u Sočiju, a tamo će se vjerojatno ponovno družiti s bobistima.

Oni su posebna priča. Ivan Šola je ponovno okupio četvoricu 'kamikaza' i krenuo u pustolovinu. Prevrtanje s treninga glasno je odjeknulo, tako je hrvatski pilot dobio priliku reći i što misli o današnjoj (sve bljeđoj) ideji olimpizma te o organizatorima. Urodilo je plodom, službeno natjecanje bilo je nešto sigurnije.

Ispunio je svoj zacrtani cilj, ušao među 20 najboljih posada i odvezao sve četiri vožnje. Sad možemo konstatirati i da nitko tko je prošao stazu nije bio lošiji od njih, ali zašto. Oni su svoje napravili, a priče iz Vancouvera još će se dugo prepričavati. Njihov sportski vijek može biti iznimno dug i Ivan će vjerojatno putovati i u Rusiju 2014. Bit će užitak ponovno ih gledati kako lete po ledu, ali o milijun eura koje je spominjao ne treba maštati. Takav novac, i da se može namaknuti, treba usmjeriti prema masovnijim sportovima u kojima se razvija pomladak. Prema biatlonu, primjerice, jer ako Fak postane Slovenac, cijela će ta priča prebrzo završiti.