SLAVLJE SKANDINAVACA

Finci dobili Slovake i osvojili broncu

28.02.2010 u 09:54

Bionic
Reading

Finska je u subotu osvojila brončanu medalju u hokeju na ledu na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru pobjedom nad reprezentacijom Slovačke 5:3 (1:0, 0:3, 4:0)

Finci su zasluženo slavili u uzbudljivoj, neizvjesnoj i dramatičnoj utakmici punoj preokreta. Skandinavci su golom Samija Saloa (18:50) otišli na prvi odmor s vodstvom 1-0. U drugoj su trećini Slovaci potpuno dominirali i golovima Mariana Gaborika (29:56), Mariana Hossa (35:38) i Pavola Demitre (38:45) došli na korak do bronce.

No Finska je u posljednjoj dionici utakmice, u tri i pol briljantno odigrane minute, potpuno okrenula rezultat golovima Niklasa Hagmana (45:06) i dvaput Ollija Jokinena (46:41, 48:41). Slovaci su do kraja utakmice dvaput imali i igrača više, opsjedali gol Finaca, pogađali stative, ali nisu uspjeli izjednačiti. Peti gol im je zabio Filippula Valtteri, 11 sekundi prije kraja, u praznu mrežu.

Finska je prva momčad koja je nadoknadila zaostatak od dva gola na olimpijskom hokejaškom turniru u Vancouveru. Finci su pobjedom u borbi za treće mjesto također postali prva nacionalna vrsta koja je osvojila četiri medalje na posljednjih pet olimpijskih turnira. Finski igrači Jere Lehtinen, Ville Peltonen i kapetan Saku Koivu osvajači su svih četiriju medalja, čime su izjednačili olimpijski rekord koji drže još tri igrača.

Slovačka je bila na pragu osvajanja prve olimpijske medalje u momčadskom sportu, no već i samim plasmanom u polufinale zabilježila svoj dosada najbolji olimpijski plasman.