BITKA ZA ZLATO

Kanađani spremaju osvetu 'prljavim Jenkijima'

28.02.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Utakmicu svih utakmica u nedjelju navečer, u 21 sat po hrvatskom vremenu, igrat će Kanada i SAD. Naravno, riječ je o finalu olimpijskog turnira u hokeju na ledu, velikom obračunu dvaju velikih rivala. Rusi će mnogima nedostajati, no Ovečkin, Malkin i društvo već nekoliko dana utapaju tugu u votkici na Crvenom trgu u Moskvi

Hokejaški svijet u finalu olimpijskog turnira očekivao je Rusiju, aktualne svjetske prvake, momčad koja je po imenima sigurno najjača na svijetu. No Fortuna nije odredila tako. Umjesto Rusa, u finalu će se domaćinima suprotstaviti Amerikanci, jedina momčad bez poraza na natjecanju u Vancouveru.

I prije polufinalnih mečeva, točnije pobjeda Amerikanaca nad Fincima i Kanađana nad Slovacima, bilo je jasno da SAD ima najkompaktniju ekipu, dodatno ojačanu samopouzdanjem i briljantnim golmanom Ryanom Millerom. Ostvariti sve pobjede u tako izjednačenom turniru mogu samo prave ekipe, one koje ne samo da vjeruju u sebe, nego i imaju sportske drskosti i sreće kad to zatreba.

Ryan Miller
Phil Kessel
Brian Rafalski

Ne zaboravimo da su Amerikanci tu drskost iskazali upravo protiv Kanađana tijekom natjecanja po skupinama, a sreće su itekako imali protiv Finaca u polufinalu. Tko zna kako bi sve završilo u borbi za finale da Mikka Kipprusoff nije onako loše ispucao pak u 2. minuti utakmice. Nakon toga Amerikancima se otvorilo, a Fincima smrknulo. I sve je bilo gotovo do 15. minute prve trećine.

Slična je priča i s Kanađanima. Oni su 'potonuli' nakon nepredviđenog poraza od 'prljavih jenkija', kako su ih nazvali u tamošnjim medijima, a onda se digli nakon one briljantne predstave protiv Rusa. Jedina je razlika u odnosu na SAD što su se domaćini Olimpijskih igara opako trudili protiv Slovaka izboriti pobjedu u posljednjim minutama polufinala.

Na kraju, sumnjamo da će se Amerikanci ohrabrivati pred finalni meč spominjanjem pobjede nad Kanađanima od 5:3 u posljednjem kolu natjecanja po skupinama. Pobjeda je bila čista kao suza, no nisu Sidney Crosby i društvo bili baš tako loši. Jednostavno, Miller je luđački dobro branio, uostalom, sam je kazao da mu je to bila utakmica karijere. Može li to ponoviti? Vjerojatno ne može baš tako dobro braniti, no i s malo slabijim učinkom Kanađane će bacati u očaj.

Roberto Luongo
Sidney Crosby
Jarome Iginla

Istodobno, u redovima domaćina konačno se iskristalizirala pozicija prvog golmana reprezentacije. Legendarni Martin Brodeur vjerojatno je otišao u povijest upravo na toj utakmici protiv Amerikanaca, a Roberto Luongo odmijenio ga je na fenomenalan način. Miljenik Vancouvera, za čiji klub igra u NHL-u, siguran je u poziciju prvog golmana, a to vratarima u bilo kojem sportu itekako treba. Njegovi suigrači dokazali su da tempom i ritmom klizanja mogu 'slomiti' svakog suparnika, pa zašto onda ne bi i Amerikance.

Kako će to na kraju sve izgledati i hoće li Kanađani zaista i osvojiti unaprijed upisano zlato, saznat ćemo u nedjelju navečer po hrvatskom vremenu. U 21 sat počinje spektakl nad spektaklima, borba Kanađana i Amerikanaca za najvrednije zlato u hokejaškom svijetu. Premda među ljubiteljima hokeja još uvijek ima onih koji ne mogu prežaliti što umjesto Amerikanaca u finalu ne igraju Rusi, morat će se pomiriti s time. Praznik hokeja nesumnjivo će opravdati taj epitet i bez Malkina, Ovečkina i ostatka ekipe koji već nekoliko dana ispija votkicu na Crvenom trgu.