NESRETNI SLOVACI

Luongo spasio Kanađane i odveo ih u finale

27.02.2010 u 05:19

Bionic
Reading

U finalu olimpijskog turnira u hokeju na ledu igrat će Amerikanci i Kanađani. Epilog je to polufinalnih pobjeda obiju reprezentacija nad Fincima i Slovacima, s time da je domaćinima Olimpijskih igara bilo kudikamo teže stići do pobjede

Slovaci su se pokazali kao izvrstan suparnik Kanađanima u polufinalu olimpijskog turnira u hokeju na ledu. Nakon što su u prvom polufinalu Amerikanci blickrigom 'razbili' Fince, nešto slično očekivalo se i od Kanađana u drugom polufinalu. No domaćini su morali uložiti jako puno truda ne bi li slomili otpor vrlo iskusnih i kvalitetnih suparnika.

Od početka susreta gledali smo vrlo visok tempo, puno nabijanja na ogradu i izvrsno klizanje. Slovaci su željeli izdržati prvih 10-ak minuta bez primljenog gola i to im je uspjelo, no Patrick Marleau zabio je u 14. minuti za 1:0 lijepim udarcem iz daljinje i poveo Kanadu prema finalu. Sve je za domaćine izgledalo još bolje nepune dvije minute kasnije kada je Brenden Morrow iskoristio asistenciju Ryana Getzlafa i Chrisa Prongera za 2:0 i malo tko je u tim trenucima očekivao da bi na kraju mogli gledati dramu. Jednostavno, Kanađani su igrali vrlo dobro, posve su kontrolirali igru i natjerali su Slovake na totalnu defanzivu.

Slična igra ponovila se i u drugoj trećini, no tada su već Slovaci malo došli do daha i počeli prijetiti. Ipak, Kanađani su stigli i do trećeg pogotka i to samo nakon 10-ak sekundi s igračem više. U 17. minuti drugog dijela isključen je bio Richard Zednik, a Chris Pronger i Corey Perry sve su pripremili za laku egzekuciju Getzlafa. Sa 3:0 na kraju druge trećine prepuna dvorana domaćih navijača već je počela slaviti ulazak u finale.

A onda su u trećoj trećini Slovaci skoro sustigli Kanađane. Bila je to drama doslovce do posljednje sekunde, a duboki uzdah olakšanja čuo se nakon sirene koja je odsvirala kraj utakmice. Ritam klizanja bio je izuzetno visok i očekivalo se da će Slovaci prije ili kasnije postati umorni. U odnosu na Kanađane, oni su ipak imali manji izbor igrača, no to se na kraju nije vidjelo. Prvo je Lubomir Visnovsky u 11. minuti smanjio na 1:3, a kada je Michal Handzus pet minuta prije kraja pogodio za 2:3 više nije bilo sumnje da ćemo gledati dramu na ledu.

Slovaci su strašno stisnuli u posljednjim minutama, igrali zadnju minutu bez fenomenalnog Jaroslava Halaka na golu, ali nije pomoglo. Kanađani su se grčevito branili i na kraju uz malu dozu sreće i nekoliko velikih obrana Roberta Luonga ipak stigli do pobjede vrijedne finala Olimpijskih igara. Polufinale je tako posve opravdalo očekivanja jer Slovaci su bili sve samo ne laka lovina, pogotovo ne za Kanađane koji su se itekako opustili i proveselili nakon nevjerojatne četvrtfinalne pobjede nad Rusima.

Slovačka će tako igrati za broncu u subotu sa Fincima, dok će Kanađani u nedjelju u finalu imati priliku uzvratiti Amerikancima za onaj neugodan poraz tijekom natjecanja po skupinama.