PRAZNIK HOKEJA

Ludnica na ledu: Kanađani 'uništili' Ruse

25.02.2010 u 04:21

Bionic
Reading

Očekivano finale dogodilo se u četvrtfinalu; Kanađani i Rusi odmjerili su snage na olimpijskom turniru te su domaćini iznenađujuće visoko dobili 'zbornaju' i poslali je kući. Nakon lude kanadske večeri u borbi za medalje ostali smo bez jedne od najjačih reprezentacija u povijesti

U najavama olimpijskog turnira u hokeju na ledu svijet je bio uvjeren u finale Kanađana i Rusa. No Slovaci su prvo očitali lekciju Rusima još u borbi po skupinama, a i Kanađani su naletjeli na minu i uvjerljivo izgubili od Amerikanaca. To su razlozi zašto su se te dvije momčadi našle već u četvrtfinalu. Premda se igralo usred noći po hrvatskom vremenu, oni koji su izdržali i odgledali do skoro četiri ujutro cijelu utakmicu, imaju zašto biti zadovoljni. Bila je to fešta hokeja, rapsodija Kanađana koje su već mnogi oplakali. Kanada je dobila 'strašnu' Rusiju, bolje rečeno, deklasirala Rusiju sa 7:3. A moglo je biti i više!

Od prvog podbacivanja paka domaćini su krenuli u strašne nalete, klizali su nevjerojatno dobro, dodavali se takvom brzinom da su Rusi u pojedinim trenucima izgledali potpuno nemoćno. Što uopće reći na činjenicu da Rusi gotovo do sredine druge trećine nisu mogli organizirano ući u trećinu Kanade; svi dolasci pred gol nevjerojatno dobrog Roberta Luonga bili su plodovi individualnih akcija i pogrešaka Kanađana.

Tribine su i ovog puta doslovce nosile Kanađane i za razliku od one utakmice s Amerikancima kad su non-stop sustizali suparnike, u susretu s Rusima domaćini su poveli s visokih 3:0 već u prvih 13 minuta. Ryan Getzlaf, Dan Boyle i Rick Nash načeli su mrežu možda i najboljeg golmana svijeta kao od šale. Jevgenij Nabokov bio je posve nemoćan, njegova obrana ostavila ga je kao na streljani, no da je možda mogao obraniti barem jedan pogodak i to je činjenica. Od takve klase se i očekuju čuda na golu.

Rusi su visoko vodstvo Kanađana smanjili u 15. minuti na 1:3 preko Dimitrija Kalinjina, no samo tri i pol minute kasnije razlika je ponovno podignuta na tri; zabio je Brenden Morrow. Tih 4:1 u prvih 20 minuta Kanađani su ostvarili uz čak 21 udarac na gol, koliko neke reprezentacije koje sudjeluju na olimpijskom turniru Rusima ne mogu uputiti niti da igraju dvije pune utakmice. Rusi su u tom dijelu puknuli samo 10 puta prema Luongu.

Druga trećina bila je gotovo preslika prve, barem kad je u pitanju intenzitet kanadskih napada. U prve četiri minute zabili su Correy Perry i Shea Weber i već tada, pri rezultatu 6:1, bilo je jasno tko će se oprostiti od borbe za medalju. Istina, tek tada su Rusi počeli igrati malo bolje, no i to treba više pripisati igri Kanađana koji nisu više letjeli ledom, nego igrali čvrsto na sredini i prepustili suparnicima inicijativu. Rusi su tako, nakon što su na gol poslali Ilju Brizgalova, smanjili na 2:6 preko Maksima Afinogenova, no i pet minuta nakon toga primili novi pogodak. Za 7:2 pogodio je ponovno Perry. Konačnih 7:3 postavio je Sergej Gončar u 12. minuti druge trećine.

Posljednjih 20 minuta bilo je tek završavanje posla. I dalje se igralo jako dobro, ograda je pucala pod naletima jednih i drugih, a na kraju su Rusi tražili i tučnjavu, no smireni Kanađani nisu se dali isprovocirati. Da jesu, vjerojatno bi bili kažnjeni neigranjem jedne utakmice, tj. propustili bi polufinale. A tamo će igrati protiv boljeg iz susreta između aktualnih olimpijskih prvaka Šveđana i vrlo, vrlo dobrih Slovaka. No nakon što su tako uvjerljivo dobili Ruse, teško da Kanađani uopće razmišljaju o idućem suparniku. Ono što su odigrali protiv Malkina, Ovečkina, Fedorova, Gončara i ostatka ruske ekipe, to se ne viđa svaki dan. Jednostavno, nije to bio slab dan Rusa, nego nevjerojatna utakmica Kanađana. Ako takvu igru mogu ponoviti još barem dvaput, tada nema nikakve sumnje da će osvojiti toliko željeno olimpijsko zlato. I to s lakoćom!