BEZ VEĆIH PROBLEMA

Amerikanac Davis ponovio zlato na 1000 metara

18.02.2010 u 09:15

Bionic
Reading

Ovoga je puta sve što je važno bila boja medalje, a ne boja njegove kože, izvijestio je Asssociated Press nakon pobjede crnoputog Amerikanca Shanija Davisa u brzom klizanju na 1000 metara u sa ZOI u Vancouveru.

Superiornim nastupom u finalu, Shani Davis je osvojio svoju drugu uzastopnu olimpijsku zlatnu medalju u brzom klizanju na 1000 metara, s rezultatom 1:08.94 minuta.

Prije četiri godine u Torinu, Davis je postao prvi sportaš afričko-američkog podrijetla koji je osvojio zlato u pojedinačnoj diciplini na Zimskim olimpijskim igrama.

Ovoga puta, on je jednostavno želio biti priznat zbog svoga klizanja, istakao je AP. Komentator TV mreže NBC u prijenosu iz Vancouvera je istakao da se Davisov stil klizanja, posebno u zavojima, danas koristi u poduci brzih klizača diljem svijeta.

‘Uvijek je lijepo izaći tamo i učiniti to opet,’ izjavio je Davis. Srebro je osvojio Mo Tae-burn iz Južne Koreje.

Amerikanci su u srijedu prekinuli sušu s medaljama u dvorani Richmond Olympic Oval, jer je uz Davisovo zlato, iznenađujuću broncu s rezultatom 1:09.32,osvojio Chad Hedrick, nositelj triju medalja sa Zimskih olimpijskih igara 2006. u Torinu.

Davis, osvajač zlata i srebra, te Hedrick s medaljma u sve tri boje, u Torinu su u više navrata pokazali netrpeljivost, no ovoga puta nije bilo ljutnje.

Stojeći na pobjedničkom postolju, svatko od njih držao je jedan kraj američke zastave.