JUNAK DANA

Zbog biatlona Jakov Fak se ostavio fakulteta

15.02.2010 u 11:27

Bionic
Reading

Za Jakova Faka danas znaju skoro svi, no prije godinu dana za njega su znali samo najzagriženiji ljubitelji biatlona. No u samo godinu dana Fak je od nepoznatog, ali upornog biatlonca došao na naslovne stranice medija. Skriven od očiju javnosti i medijskih reflektora, Fak je se premetnuo lijepu sportsku priču. Dapače, bajkovitu

Iako goransko mjesto Mrkopalj ima dugu skijašku tradiciju, a ujedno je i prvo hrvatsko mjesto sa skijaškom skakaonicom, u svjetsku kartu zimskih sportova upisalo se tek početkom 2009. godine. I to zahvaljujući 21-godišnjem Jakovu Faku, koji je u dalekom korejskom Pyeongchangu osvojio svjetsku broncu.

Jakov je prvo hrvatsko odličje u nekoj od nordijskih disciplina osvojio u utrci na 20 kilometara, zaostavši za pobjednikom, legendarnim Norvežaninom Björndalenom, samo 17 sekundi. U olimpijskoj 2010, Jakov Fak je još jednom briljirao i osvoji brončanu medalju u Vancouveru.

Ponosni tata Mario, 49-godišnjak je koji se, kao i većina u Gorskom kotaru, za život bori u drvnoj industriji. Majka Jasminka zaposlena je u nešto lakšoj branši. Radi na autocesti Rijeka-Zagreb, na naplatnim kućicama u Grobniku naplaćuje cestarinu. U domu Fakovih bilo je veselo nakon što je Jakov osvoji broncu u Pyeongchangu, a još veselije je bilo nakon bronce iz Vancouvera.

Iako su ga neki mediji svojedobno proglasili Slovencem, tata Mario potvrdio je da sa Slovenijom nemaju krvnih veza.

'Jedino što Jakov trenira sa slovenskom reprezentacijom. Tražili smo bolje uvjete za treniranje, ali osim toga nemamo nikakvih veza sa Slovenijom', kazao nam je prije godinu dana tata Mario.

Jakov je apsolutno posvećen biatlonu, a da ozbiljno razmišlja o sportskoj karijeri, potvrđuje to što se nakon pola godine studiranja hotelijerstva ispisao sa studija.

Osvajanjem brončane medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru, Jakov Fak upisao se i u hrvatsku povijest osvojivši prvu medalju sa Olimpijskih igara koja nije iz alpskog skijanja.

Jakov Fak rodio se 1. kolovoza 1987. u Rijeci. Sportsku karijeru započeo je kao skijaš-trkač, da bi se prije nekoliko godina u potpunosti opredijelio za biatlon. Ostvarivao je sjajne rezultate u juniorskoj konkurenciji. Prvu medalju na svjetskim prvenstvima Jakov Fak osvojio je u dohvatnoj utrci na 12,5 kilometara na juniorskom SP-u u ljetnom biatlonu održanom u rujnu 2008. u francuskom Heute Marienneu. Bila je to prva svjetska medalja za hrvatski biatlon koja je, odvajajući se organizacijski od Hrvatskog skijaškog saveza 2006, formirala samostalan Hrvatski biatlonski savez. Sam Jakov Fak pokazao je svoj izniman talent, osvajanjem 10. mjesta na Svjetskom juniorskom prvenstvu u njemačkom Rupholdingu 2008. godine.

Bravo, majstore!