GAĐAO BEZ PROMAŠAJA

Senzacionalni Jakov Fak osvojio broncu na 10 km

14.02.2010 u 21:10

Bionic
Reading

Hrvatski biatlonac Jakov Fak napravio je pravo čudo. U utrci na deset kilometara osvojio je treće mjesto te, nakon Janice i Ivice, donio novo odličje sa zimksih olimpijskih igara. Srebro mu je izmaklo za samo 1,8 sekundi

Jakov Fak, koji je u utrku krenuo sa startnim brojem četiri, stigao je do druge muške medalje na zimskim olimpijskim igrama. Naravno, prva je u rukama Ivice Kostelića, srebrna iz Torina. Fak je osvojio broncu u utrci na 10 kilometara, sa 14 sekundi zaostatka za pobjednikom Francuzom Vincentom Jayom, ali i samo 1,8 sekundi slabijim vremenom od drugog Norvežanina Emila Heglea Svendsena.

Jakov Fak nakon prvog gađanja, koji je odradio bez greške imao je četvro vrijeme, na šestom kilometru bio je prvi, a nakon drugog gađanja još je bio vodeći. Na ruku su mu išli i vremenski uvjeti, jer sredinom utrke u Whistleru je počeo padati snijeg pomiješan s kišom, zbog čega su ozbiljniji konkurenti imali problema na gađanju te su morali odrađivati kaznene krugove.

Najavljivao je Fak da bi bio zadovoljan ako ponovi brzinu s treninga, a dodatni mu je motiv svakako bio to što je i nosio hrvatsku zastavu na otvaranju medalja.

Hrvatski biatlonac Jakov Fak (22) osvojio je brončanu medalju u utrci na 10 kilometara na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru, što mu je najveći uspjeh u karijeri.

Jakov Fak rodio se 1. kolovoza 1987. godine u Rijeci. Sportsku karijeru započeo je kao skijaš-trkač, da bi se prije nekoliko godina u potpunosti opredijelio za biatlon. Ostvarivao je sjajne rezultate u juniorskoj konkurenciji. Prvu medalju na svjetskim prvenstvima Jakov Fak osvojio je u dohvatnoj utrci na 12,5 km na juniorskom SP-u u ljetnom biatlonu održanom u rujnu 2008. godine u francuskom Heute Marienneu. Bila je to prva svjetska medalja za hrvatski biatlon koji je odvajajući se organizacijski od Hrvatskog skijaškog saveza 2006. godine formirao samostalan Hrvatski biatlonski savez. Sam Jakov Fak pokazao je svoj izniman talent, osvajanjem 10. mjesta na Svjetskom juniorskom prvenstvu u njemačkom Rupholdingu 2008. godine.

Do Vancouvera, najveći uspjeh sportske karijere Jakova Faka biloje osvajanje brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Pyoeng Changu (Koreja) u veljači 2009. godine, kada postaje prvi hrvatski sportaš sa svjetskom medaljom u nordijskim disciplinama.Jakov trenira sa slovenskim timom, a prema riječima trenera Uroša Velepeca koji je najviše utjecao na razvoj njegove sportske karijere, veliki je talent među današnjim bitaloncima; izvrstan je strijelac, a prostora za napredak dakako, ima još u skijaškom dijelu.

Završio je opću gimnaziju, a aktivno se služi engleskim i pasivno njemačkim jezikom. Često ističe oca kao osobu koja je iznimno utjecala na njegovo bavljenje sportom pružajući mu bezuvjetnu podršku i vjerujući u njega kao sportaša.Fak je i stipendist olimpijskog programa HOO-a od 1.1.2007. do završetka ZOI Vancouver.

Sportski uspjesi:
3. mjesto, Individual 20km, na SP u Pyoeng Chang (Koreja) 2009.
10. mjesta na SJP Rupholdingu (Njemačka) 2008.
3. mjesto na ZOI u Vancouveru na 10 kilometara 2010.

Brončano odličje biatlonca Jakova Faka ukupno je osmo koje su hrvatski sportaši osvojili na Zimskim olimpijskim igrama, ali i prvo koje nije ostvareno u alpskom skijanju i koje nisu osvojili Kostelići.

Nakon Janice Kostelić, koja je osvojila četiri olimpijska zlata i dva srebra, te Ivice Kostelića sa srebrom iz Torina, Fak je Hrvatskoj donio prvu broncu s biatlonske utrke na 10 kilometara.

SVA HRVATSKA ODLIČJA NA ZOI:

ZLATO
Janica Kostelić (slalom) Salt Lake City (2002)
Janica Kostelić (veleslalom) Salt Lake City (2002)
Janica Kostelić (kombinacija) Salt Lake City (2002)
Janica Kostelić (kombinacija) Torino (2006)

SREBRO
Janica Kostelić (super-G) Salt Lake City (2002)
Ivica Kostelić (kombinacija) Torino (2006)
Janica Kostelić (kombinacija) Torino (2006)

BRONCA
JAKOV FAK (biatlon) Vancouver (2010)