ZABIO BAYERNU I ATLETICU

Samozatajni Hrvat jedan od tvoraca čudesnog Iranca; žele ga velikani!

30.11.2016 u 10:20

Bionic
Reading

U prošlotjednim utakmicama nogometne Lige prvaka jedan je rezultat prilično odjeknuo u nogometnom svijetu. A to je iznenađujuća pobjeda 3:2 ruskog Rostova nad Bayernom. Prste u toj pobjedi ima i jedan hrvatski stručnjak...

Iako imamo puno sjajnih igrača po najvećim europskim klubovima, koji svojim driblinzima, proigravanjima i golovima dižu navijače na noge, ali i trenere koji ostvaruju odlične rezultate, postoje i ljudi iz sjene koji igračkim zvijezdama pomažu doseći spomenute visine.

Jedan od njih je i Marin Dadić, magistar kineziologije koji posljednjih mjeseci radi sjajan posao s igračima ruskog hita - momčadi Rostova. Riječ je o klubu koji je prošlog tjedna šokirao veliki Bayern, a ne tako davno doživio je i nes(p)retni poraz od madridskog Atletica, kojem su junački parirali do sudačke nadoknade. U posljednjem kolu u skupini Lige prvaka gostuje kod PSV-a te ukoliko izvuče (barem) remi, proći će skupinu i u proljeće igrati u Europskoj ligi.

'Da, klub je uistinu ove godine puno toga podredio europskim rezultatima. Prošle sezone osvojio je drugo mjesto u prvenstvu i sada je u laganoj euforiji. Puno se ulaže u nogomet i uistinu je veliko zadovoljstvo sudjelovati u ovom projektu', rekao je s ponosom samozatajni Marin Dadić za tportal.hr, poznati i priznati kineziolog u nogometnom svijetu, koji se brine i za to da Sammir bude na visokom nivou posljednjih godina.

„U Rusiji se puno ulaže u nogomet i uistinu je veliko zadovoljstvo sudjelovati u ovom projektu“

Marin Dadić, kondicijski trener RostovaCitat


Inače, prema njegovim uputama treniraju trojica igrača Rostova, od kojih su dvojica na iznimnoj cijeni - 29-godišnji vratar Soslan Džanaev, prošle godine najbolje ocijenjeni ruski vratar, te iranski hit-napadač, 21-godišnji Sardar Azmoun, strijelac pogodaka Bayernu i Atleticu, ali i čak 16 golova za iransku A reprezentaciju koja sigurnim koracima grabi ka SP-u u Rusiji. Treći, ali pred kojim je tek vrijeme dokazivanja, još je jedan Iranac, 20-godišnji veznjak Saeid Ezatolahi

'Sjajno nam ide u posljednje vrijeme, a povežemo li dvije ili tri pobjede te ako kiksa netko od konkurenata, možemo se opet uključiti u borbu za vrh. Ni meni ne ide loše, a posebno sretnim učinio me pogodak Bayernu. Jer ne samo da sam zabio, već smo i pobijedili', rekao je za tportal.hr Azmoun, trenutačno možda i najvažniji igrač iranske reprezentacije. Nedavno je zabio jedini gol protiv Koreje u kvalifikacijama za SP.

Zanimljivo, iako mu je tek 21 godina, Azmoun već nekoliko sezona igra u Rusiji, a seniorski nogomet u Iranu praktički da nije ni osjetio.

'Očito su me dobro skautirali te me je Kurban Berdjev pozvao da dođem u Rubin iz Kazana. On je možda i najzaslužniji za ovaj moj uzlet i tretiram ga kao drugog oca. Sada sam u Rostovu, sretan sam i razmišljam samo o njemu', dodao je simpatični Sardar za kojim zanimanje pokazuju mnogi nogometni velikani. Nije tajna kako ga svi žele...

Vjerujemo da je to trenutačno jer ove igre nisu prošle nezapaženo?

'Znam da nisu, zvao me već jedan veliki klub, ali sada sam koncentriran na Rostov.'

U kvalifikacijama za SP mogli biste se susresti s Hrvatskom. Pratite li hrvatski nogomet?

'Pratio sam ga i prije, a posebno cijenim Luku Modrića. No otkad radim s Marinom Dadićem, pratim ga još pozornije. Znam da imate jaku reprezentaciju i bilo bi sjajno da se obje momčadi kvalificiraju u Rusiju', zaključio je Azmoun, po svemu sudeći nova iranska nogometna zvijezda.

Kada smo već spomenuli vratara Džanaeva, moramo se sjetiti i bivšeg hrvatskog reprezentativca Stipe Pletikose, koji je četiri godine bio član ovog ruskog kluba, a u sezoni 2014./15. i jedan od junaka jer bez njegovih obrana vjerojatno bi ispao iz društva najboljih. Tada je Džanaev bio prva Pletikosina zamjena.

Sada se Džanaev nalazi na reprezentativnom popisu, a na kraju prošle sezone dobio je nagradu Lav Jašin za najboljeg vratara ruske lige te su ga navijači Rostova izabrali za najboljeg igrača kluba.



Marin Dadić i Soslan Džanaev