POVLAŠTENI ONI NAJBOGATIJI

UEFA odlučila: Nova Liga prvaka; ovo je katastrofa za male klubove

26.08.2016 u 13:41

Bionic
Reading

UEFA je objavila novi format europskih natjecanja klubova od sezone 2018./19. Naravno, opet se išlo u susret bogatim momčadima iz najjačih liga

Ono o čemu se već dugo nagađalo dobilo je u petak i službenu potvrdu. UEFA je opet na račun manjih zemalja i njihovih klubova nastavila s promjenama, a to se ponajviše odnosi na Ligu prvaka.

Četiri najbolje rangirane države po koeficijentu imat će po četiri predstavnika izravno u skupini (Španjolska, Engleska, Njemačka i Italija), tako da će oni odmah zauzeti 16 od 32 moguća mjesta.

Peti i šesti po koeficijentu imat će zajamčeno po dva, a od sedmog do desetog mjesta po jedan klub u Ligi prvaka. Pobjednik Europske lige ide izravno u skupinu Lige prvaka, a ne, kao dosad, u četvrto pretkolo. Osim toga, više neće biti presudan koeficijent države, nego kluba, a uzet će se u obzir i povijest te momčadi i to će donositi bodove, a ne, kao dosad, posljednjih pet sezona.

Povećat će se nagradni fond u Ligi prvaka i Europskoj ligi.

Detalji o pretkolima još nisu objavljeni, ali sve je izglednije kako će se smanjiti broj mjesta za klubove prvake iz manjih država (trenutačno mogu izboriti pet mjesta u skupinama), a nije poznato ni hoće li i dalje u pretkolima biti podijeljen put prvaka i neprvaka, što je prvacima iz manjih država olakšavalo put.

Na ovakav način europska nogometna organizacija pokušava spriječiti najmoćnije i najbogatije klubove da oforme svoju Superligu, ali upravo to radi sama UEFA, jer Liga prvaka počinje izgledati kao povlašteno natjecanje za bogate koji će postati još bogatiji.