90 MINUTA - 14 MIL. EURA

Dinamo je opet pun kao brod, a može biti još puniji!

24.08.2016 u 07:52

Bionic
Reading

Dinamo u Salzburgu igra svoju utakmicu sezone (20.45 sati). Dvoboj koji odlučuje o sudioniku elitne Lige prvaka, ali pobjedniku donosi i veliku financijsku injekciju

U prvoj utakmici na Maksimiru bilo je 1:1 pa je pred hrvatskim prvakom težak zadatak, pogotovo što u prošlosti nije imao ugodnih iskustava s ovim austrijskim klubom.

A ulog je velik! Dinamo bi ulaskom u Ligu prvaka još jednom dobio priliku odmjeriti snage s najjačim i najatraktivnijim momčadima Europe, igračima bi dodatno narasla vrijednost, poboljšao bi se hrvatski koeficijent, ali najvažnije je što bi se u blagajnu Modrih slili milijuni. Puno više nego kada bi Dinamo završio u Europskoj ligi koju je već osigurao.

Naime, Dinamo je zasad zaradio od UEFA-e 6,1 milijun eura, od toga 700 tisuća eura za dva pretkola koja je prošao te 5,4 milijuna eura što mu je zajamčeno plasmanom u Europsku ligu, u koju odlazi ako ispadne u play-offu Lige prvaka od Salzburga.

No, to je sitnica u odnosu na ono što donosi Liga prvaka. Ako Dinamo svlada Austrijance ukupno će minimalno zaraditi, za plasman u Ligu prvaka, 14 milijuna eura, a tu su još bonusi za moguće pobjede (1,5 milijuna eura) i remije (pola milijuna eura) u skupini. Za usporedbu, za pobjedu u Europskoj ligi dobiva se 360 tisuća eura, a za remi 120 tisuća.

Bogata Liga prvaka

Dinamu Liga prvaka donosi minimalno 14 milijuna eura. Za pobjedu u skupini dobiva se 1,5, a za remi 0,5 milijuna eura.

Jasno je kako je u Maksimirskoj 128 Liga prvaka velika želja jer nije lako namiriti godišnje rashode kluba koji su oko 200 milijuna kuna.

Ipak, čak i da trener Kranjčar i njegovi izabranici ne uspiju doći do najbogatijeg nogometnog natjecanja svijeta, u Dinamu su već sada zatvorili financijsku konstrukciju za ovu sezonu svojim najunosnijim biznisom - prodajom igrača.

Tako su čelnici kluba prodali Marka Pjacu za 23 milijuna eura Juventusu, a još jednog ofenzivca ranije, Josipa Brekala, Wolfsburgu za šest milijuna eura. Ukupno 29 milijuna eura što u našoj valuti iznosi 218 milijuna kuna.

Uz to, gotovo je sigurna prodaja Marka Roga poslije utakmice sa Salzburgom. Mladi hrvatski talent trebao bi otići u Napoli za 15-ak milijuna eura. Uglavnom, da citiramo Dinamovog savjetnika Zdravka Mamića: 'Dinamo je pun kao brod'.