PRAVA PoSLASTICA

Evo gdje gledati prvi europski okršaj Rijeke ove sezone!

28.07.2016 u 12:21

Bionic
Reading

Uzbudljiv europski dan hrvatskih nogometnih klubova s posebnim entuzijazmom iščekuju u nogometnom klubu Rijeka koji će u 3. pretkolu Europske lige (Arenasport3, 19:30) u Istanbulu ovog četvrtka odigrati svoju prvu međunarodnu službenu utakmicu ove sezone

Navijači Rijeke konačno dolaze na svoje. Svoju prvu europsku utakmicu Kekova momčad igra protiv Istanbula ovog četvrtka s početkom u 19:30, a utakmicu možete gledati na sportskom kanalu Arenasport 3

Istanbul Bašakšehir je najmanje poznati i nominalno najslabiji klub iz glavnog grada Turske, koji ima jako malo navijača za razliku od tri velikana (Galatasaray, Fenerbahče, Bešiktaš), ali kojeg sponzoriraju gradske vlasti.

Tako je njegov novi stadion imena Fatih Terim koštao preko 100 milijuna eura, a zadnjih godina Bašakšehir je sve bliže vrhu lige i drugu sezonu zaredom igra u pretkolu Europske lige. Lani je ispao od AZ-a iz Alkmaara uz dosta nesreće i krivih sudačkih odluka na njegovu štetu, dok sada u istanbulskom klubu vjeruju da bi Rijeka mogla biti nešto lakši, ali nikako i neopasan suparnik.

Matjaž Kek:

Ne smijemo se uplašiti, a taj pritisak koji će domaćin napraviti moramo shvatiti kao priliku da će se otvoriti neki prostor na koji moramo udariti. Nas mora nositi sportski motiv, ali treba biti i dovoljno pametan

Bašakšehiru je ovo prva utakmica u sezoni, ali trener Abdullah Avci zadržao je sve glavne adute iz prošle sezone i nema briga s izostancima, a dva najpoznatija igrača svakako su mu reprezentativni vratar Volkan Babacan i iskusni bivši reprezentativac i vođa u sredini terena Emre Belozoglu.

Treba napomenuti i da Avci ovaj klub vodi od 2006., ali s pauzom između 2011. i 2013. kada je bio turski izbornik, što i nije baš česti slučaj u Turskoj da neki trener ima toliki kontinuitet na klupi jednog kluba. Avci je u Turskoj jako cijenjen i smatraju ga trenerom, koji je u stanju miksati različite taktike i odlično se prilagođavati situacijama na terenu, ali generalno polazište mu je ipak obrana.

'Najvažnije je da u igri budemo strpljivi, igra se na dvije utakmice i tu moramo biti oprezni. Spremni smo, odradili smo dobre pripreme i s optimizmom gledamo prema prvoj utakmici,' kazao je strateg domaćih Abdullah Avci, koji je jako dobro proučio Rijeku, svjestan da gosti iz Hrvatske nekoliko zadnjih godina bilježe jako dobre rezultate u Europskoj ligi, premda ih je lani u 2. pretkolu ovog natjecanja zaustavio škotski Aberdeen.

'Rijeka je fizički u boljem stanju od nas jer mi smo tek završili pripreme i tek moramo vidjeti koje je naše pravo stanje. Uz to, znamo da je Rijeka posljednje četiri godine igrala u Europskoj ligi, dvaput i u skupinama, gdje je dobila veliko iskustvo koje može biti presudno u ovakvim utakmicama. Rijeka je mlada momčad, ali bogata iskustvom igranja europskih utakmica što može biti važno, no i mi imamo iskusne igrače i vjerujem da nakon dvije utakmice možemo izboriti prolaz u doigravanje, što nam je važan cilj,' naglasio je kormilar Bašakšehira Abdullah Avci i najavio taktički raspored 4-2-3-1.

Rijeka ima lijepih iskustava u ovom natjecanju i unatoč prošlogodišnjem ranom ispadanju, opet kreće s dosta optimizma u novi pokušaj proboja prema skupini Europske lige.

Unatoč odlascima napadača Balaja i veznjaka Močinića, trener Matjaž Kek i dalje ima na raspolaganju vrlo dobri i uigrani sastav, koji je u prvenstvo krenuo s dvije dominantne predstave protiv Splita i Istre u kojiam je slavio pobjede 3:0 i 4:1.

Naravno da je turski klub daleko jači i opasniji suparnik, pogotovo na svom stadionu, ali Riječani su uvjereni u svoje kvalitete i vjeruju da se u Istanbulu može do dobrog rezultata. Trener Kek kao i obično nije sklon euforičnim najavama, ali isto tako ne želi da njegovi igrači imaju bilo kakav strah od suparnika, tim prije jer atmosfera na stadionu neće biti paklena, kao što bi bila protiv mnogih drugih turskih klubova.

Abdullah Avci:

Rijeka je fizički u boljem stanju od nas jer mi smo tek završili pripreme i tek moramo vidjeti koje je naše pravo stanje. Uz to, znamo da je Rijeka posljednje četiri godine igrala u Europskoj ligi, dvaput i u skupinama, gdje je dobila veliko iskustvo koje može biti presudno u ovakvim utakmicama. Rijeka je mlada momčad, ali bogata iskustvom igranja europskih utakmica što može biti važno, no i mi imamo iskusne igrače

'Natjecanje u MAXtv Prvoj ligi je jedno, a ovo je ozbiljan europski suparnik protiv kojeg ćemo morati više razmišljati i kako se obraniti, kako se taktički zatvoriti i smanjiti broj tehničkih i taktičkih grešaka na minimum. Prije svega moramo se orijentirati na ono što smo dobro radili, ali i na svoje probleme. Mislim da su svi igrači svjesni, a na kraju krajeva i željni igrati ovdje u Istanbulu i ostvariti dobar rezultat,' pojašnjava trener Rijeke Matjaž Kek, kojem izostaju samo novopridošli Andrijašević i Martić, ali oni za Europsku ligu nisu ni prijavljeni.

'Nakon što smo pogledali Bašakšehir možda smo još više postali svjesni njihove snage, ali ne odstupam od toga da najprije moramo razmišljati o sebi, uzeti što je dobro i tehničko-taktičke pogreške svesti na minimum, biti fizički moćni i prije svega mentalno spreman. Ne smijemo se uplašiti, a taj pritisak koji će domaćin napraviti moramo shvatiti kao priliku da će se otvoriti neki prostor na koji moramo udariti. Nas mora nositi sportski motiv, ali treba biti i dovoljno pametan. S taktičkom disciplinom treba se upustiti u trku, ali naravno sa željom da se i udari na njihovu zadnju liniju koja u nekim trenucima ne djeluje sigurno kao prošle sezone - smatra Rijekin trener, iako zna da je domaćin jako uigran i kompaktan u svim linijama.'

'To što su jaka momčad nama predstavlja izazov. Sigurno da su kvalitetni, na okupu su zadržali momčad od prošle sezone kada su bili osvježenje turskog prvenstva. Posebno su moćni u domaćim utakmicama, disciplinirana su momčad, sa svojim sistemom i organizacijom, s pojedincima koji čekaju velike transfere. Budući da nisu ništa mijenjali mogli su se regenerirati i pripremiti, odigrali su dovoljno pripremnih utakmica i ne vidim da u tome mogu biti u nekom minusu prema nama. Za nas bi pozitivan rezultat bio ne izgubiti, ali nekada te mora malo poljubiti i sreća. Od početka sezone ovo je prva utakmicama u kojoj će i naš defenzivni blok biti pod pritiskom jer do sada smo mi bili ti koji diktiraju ritam igre i tu moramo znati reagirati,' zaključio je kormilar Riječana Matjaž Kek, a njegov najveći adut je svakako ofenzivni veznjak Marin Tomasov, koji još od drugog dijela prošle sezone igra sjajno i tako je nastavio na početku ove. Isto tako pucački su raspoloženi Bezjak i Gavranović i ne mora Rijeka misliti samo na obranu u Istanbulu.