TULUM I FINALE

Čarolija nogometa i velika legalna pljačka u Baselu

20.05.2016 u 11:36

Bionic
Reading

Sevilla je u Baselu nastavila svoj čudesan niz u Europskoj ligi, a Liverpool je izgubio i drugi finale sezone. Stadion je bio premali za sve zainteresirane navijače, bio je to dan obilježen jako dobrom navijačkom zabavom, pohlepom na ulici i preokretom na terenu

Liverpool je za ovu utakmicu dobio 10.300 ulaznica, a njegovih navijača doputovalo je u Švicarsku oko četiri puta više od te brojke. Već na putu do Basela moglo se čuti raznih mišljenja, no prevladavalo je realistično - ništa od ulaznica, zabavit ćemo se u gradu...

Prve informacije od jutra uoči utakmice išle su u prilog toj teoriji. Ulaznice su se na cesti prodavale za ne manje od 5.000 kuna, a potražnja je bila daleko veća od ponude... Svaki preprodavač čim bi pokazao ulaznice odjednom bi se našao usred licitacije, ti pokvarenjaci smijali su se od uha do uha jer Englezi su davali i 1.000 funti za kartu. Bez da pitaju koja je kategorija niti na kojoj će biti tribini. Važno je bilo samo ući na St Jakobs Park.

Ako je čovjek bez ulaznice u Baselu taj dan ipak žarko želio na stadion morao se naoružati oprezom i strpljenjem. Oni dubljih džepova snašli su se brzo, ali limitirane svote mogle su do izražaja doći samo kasnije. Puno kasnije, nakon početka utakmice.


Kako je vrijeme prolazilo trg za crvene, Redsquare toga dana, sa videozidom sve se bolje popunjavao i atmosfera je bila dostojna velikog događaja. Švicarski ugostitelji su se sjajno pripremili, uvijek žedni Englezi i ostali gosti neometano su pili koliko ih je bila volja. Tučnjava na ulicama, čini se - nije bilo uopće.

Lijevo od rijeke Rajne sve je blještalo u crvenoj boji, dok je na obalama rijeke bilo sve izmiješano. Ovdje su ljudi uglavnom odmarali, dok je s druge strane mosta počinjala bijela Sevillina zona. Španjolaca je bilo daleko manje i u gradu su bili teže primjetni, no svi su imali ulaznice i na tribinama su izdominirali brojnije suparnike. I rezultat im je išao u prilog... Na tribinama se dogodila i jedna veća tučnjava, sasvim logičan razvoj žalosne situacije s ulaznicama.

Bob Marley i hit dana u Baselu


Crveni su s vremenom pokupovali gotovo sve preostale ulaznice i činili većinu gledateljstva. Bilo ih je i na mjestima za Španjolce i na Uefinim mjestima (velik crni novac zarađen je preprodajom, minimalno milijun eura), pa su se i dvije malo čvršće ekipe našle blizu na tribini uoči utakmice. Španjolci su krenuli na 'goste' i ubrzo je krenula barska tučnjava. Policija je s vremenom napravila koridor, no i na stadionu i u gradu pojavljivali bi se samo u slučaju potrebe. Vrlo decentno organizirano, nikava opasnost nije lebdjela u zraku i - problema nije bilo.

Počela je utakmica i sada je došlo vrijeme za možda sa 'samo' oko 2 tisuće kuna kupiti ulaznicu za nogometni raj. Srećom, dva Engleza su užurbano grabila prema stadionu i odmah su dobili 'padobranca' iz Hrvatske. Čekaju poziv, a možda ih ispred stadiona čekaju - tri karte. Škembe su lelujale prema policijskoj blokadi izvan stadiona kada im je došao poziv - ništa od karata, prodano.

Oko sigurnosnog obruča stajalo je i nadalo se još dvadesetak Liverpoolovih. Krenula je uskoro i većina njih prema nekom od ekrana u centru, igrala se 15. minuta utakmice... Potpisujem poraz i ljut sam što neću vidjeti prvih pola sata dvoboja, a kartu nemam. Kad, prolazi neki mladić i u ruci su mu dvije ulaznice. Imaš viška? Ima. Koliko koštaju? 600 franaka. 4200 kuna. Nudim mu novčanik uz poruku uzmi sve što nađeš osim osobne. Naći će pola od onoga što traži. Ne može! Nije htio zaraditi barem trostruko, otišao je dalje prema punktu gdje je stajao jedan usamljeni scouser i pušio jer ako nije na stadionu u kafiću ne vidi dovoljnog gušta. Uz opasku da tim pohlepnim gadovima neće dati više od 300 funti. Vjerojatno ju je dobio baš od mog 'nesuđenog dilera'. Nadam se.

Mnogi su ostali izvan stadiona, Klub je izgubio finale ali rijetki su požalili put u Basel


Nije preostalo ništa drugo nego povratak na trg. Taman na gol Sturridgea za 1:0. Lete pive, trg je pun dima i osjeća se ludilo u zraku. Liverpool igra odlično i prekinut će dominaciju Španjolaca! No, na drugo poluvrijeme Kloppovi igrači 'nisu došli' i Sevilla je zasuženo uzela pehar. I treću godinu u nizu europski superkup će igrati klubovi iz Primere.

Atmosfera nakon utakmice u crvenom sektoru je čemerna, no i dalje nema nikavih ekscesa. Zadnja runda prije ponoći i bijeg od kiše na natkrivene prostore. Broj Engleza nadmašio je smještajne kapacitete predivnog Basela i policija je bila svjesna da će imati 'sardina party' pod svodovima. U roku od sat vremena cijeli željeznički kolodvor bio je ispunjen umornim, uglavno razočaranim, navijačima koji su samo malo kasnije na hladnom betonu spavali kao male bebe.

Već do 9 ujutro gotovo svi su otišli iz grada, i Basel se vratio u svoju užurbanu svakodnevnicu. Došao je kraj sezone, za Liverpool sezone bez trofeja. Odigrali su 63 (daleko najviše u Europi) utakmice i igrali dva finala. Iduće sezone neće nastupati u Europi i Jürgen Klopp ulazi u svoj proces selekcije od koje rijeka navijača očekuje velike stvari.