ANALITIČARU SVE ČISTO

Beusan tvrdi: Svirao bih penal; evo što kažu nova pravila!

21.10.2015 u 14:21

Bionic
Reading

Je li glavni sudac utakmice Lige prvaka Dinamo - Olympiacos Paolo Tagliavento trebao svirati kazneni udarac za Dinamo u posljednjim sekundama sudačke nadoknade ili je ipak sve po pravilima pokušali smo doznati iz pomoć analitičara portala Tribina.hr te našeg najpoznatijeg suca Matea Beusana. Je li ruka ili nije? - mnogi se pitaju...

'Najvažnije je kod igranja rukom brzo zaključiti je li postojala namjera ili ne. Po meni, ta je ruka Milivojevića sto posto za kazneni udarac Dinama! Zaleđe kod gola Ideyea ne bih komentirao dok na HRT-u u miru ne pogledam snimku. Vaš analitičar detaljno je opisao iz Fifinog pravilnika sve u vezi igranja rukom i njegovo je pravo da zaključi kako je sudac donio ispravnu odluku. Međutim, ja mislim kako za mene ta Milivojevićeva ruka nije bila u prirodnom položaju i svirao bih penal! Da li bi ga svirala većina sudaca teško je reći… Mislim da je sudac pogriješio što odmah nakon izvođenja kornera nije svirao kraj utakmice, ali to je posebna priča', za tportal.hr kazao je Beusan

Je li ruka ili nije?


Kako ovakve utakmice probude interes za suđenje, pokušat ćemo raščlaniti posljednju akciju utakmice i vidjeti je li sudac trebao/morao svirati 11-erac za Dinamo. Pogledajmo prvo pravila kada se treba svirati igranje rukom, ravno iz Fifinog pravilnika koji možete pročitati OVDJE.

Prvo što je potrebno naglasiti, a dosta i publike i nogometni profesionalaca i dalje ne razumije - nije svaki kontakt lopte i ruke povreda pravila! Štoviše, sudac treba primarno, ako je ostvaren kontakt ruke i lopte uzeti u obzir tri faktora:

Tribina.hr

Na portalu Tribina.hr - interaktivnom web communityju – sudjelujte u raspravi. Više informacija OVDJE.


1. ide li lopta prema ruci ili ruka prema lopti, tj. želi li igrač igranjem lopte ostvariti neku prednost.
2. udaljenost od mjesta s kojeg je lopta upućena, tj. je li igrač imao vremena pomaknuti ruku i spriječiti kontakt.
3. položaj ruke (je li ruka u prirodnom položaju), tj. potiče li položaj ruku igrače igranje rukom.

Srećom pa imamo video s uvećenim kadrovima (posebno su dobri kadrovi oni od 35 do 40 sekunde):

Pokušajmo temeljem toga odgovoriti na gore postavljene standarde...

1. Ide li lopta prema ruci ili ruka prema lopti?
Mislim da nema neke prevelike dileme da ovdje ide lopta prema ruci, a ne obrnuto. Igrač vidno gleda loptu i primjećuje se da je želi igrati nogom, a čak je i dojam da u tome i uspijeva, pošto ga lopta blago udara po gornjem dijelu natkoljenice (ovo se ne vidi definitivno, ali lopta blago mijenja putanju). Jednako tako, ne može se iščitati nikakva želja niti pokret ruke prema lopti, niti je vidljivo da igrač želi ostvariti prednost igranjem rukom. Ovo dakle ide u korist obrambenog igrača...

2. Kakva je udaljenost od mjesta upućivanja lopte? Postoji li šansa da igrač makne ruku?
Udaljenost je minimalna, možda metar ili metar i pol od mjesta s kojeg je upućena lopta. Također, lopta je odigrana petom pa se vidi da je obrambeni igrač čak niti ne očekuje te je njegova reakcija poprilično instinktivna. U tom vremenskom roku, u kojem lopta od noge igrača putuje do njegove ruke nije realno očekivati da on može reagirati te na taj način spriječiti igranjem rukom.

Ovu činjenicu također potencira njegova instinkta reakcija da nogom ide prema lopti, od koje mu se (barem se tako čini), lopta onda odbija u ruku. Ovaj element, dakle, također podosta ide u koristi obrambenog igrača.

3. Kakav je položaj ruke? Je li prirodan? Potiče li se time igranje rukom?
Ovim se pravilo i instrukcijama koje su dobili suci jasno želi reći kako igrači NISU OBAVEZNI držati ruku iza tijela, ali jednako tako je ne smiju nositi na način da potenciraju moguće igranje rukom (kolokvijalno rečeno - ne smiju se raskriliti).

U ovoj situaciji, igračeva desna ruka od početka je poprilično odvojena od tijela te je pitanje je li to 'prirodan položaj' ili položaj koji potencira igranje rukom. Kasnije, kod kontakta lopte i ruke, ruka se čini da je u nečem što bi se moglo nazvati prirodnim položajem, iako bi se moglo interpretirati i drugačije. Ovaj element priče ne ide u korist obrambenog igrača!

Sudac, dakle, treba procijeniti koji je od ovih elemenata važniji - je li važnija činjenica da je igrač vrlo blizu upućivanja lopte, da prvo igra nogom te da se lopta time i dodatno nepredvidljivo odbija te da lopta ide prema ruci; ili je važnija činjenica da otpočetka drži ruku poprilično daleko od tijela čime se potencira igranje rukom?

Osobno mi se čini da su argumenti blizine i nedostatka namjere jači u ovoj situaciji te da je time i sudac donio dobru odluku...

Liga prvaka, Skupina F, 3. kolo

Dinamo Zagreb 0 1 Olympiakos

Sastavi

Eduardo R. Gago
J. Goncalves Goncalo Santos A. Botía
J. Pivaric O. Elabdellaoui
J. Taravel D. Siovas
D. Antolic A. Masuaku
P. Machado L. Milivojevic
M. Rog K. Fortounis
E. Arabi Soudani P. Kasami
J. Fernandes F. Pardo
A. Hodzic Sebá
A. Matel I. Brown


div class="table-module clr">

Liga prvaka

Skupina E

BATE Borisov - Barcelona 0:2
Bayer Leverkusen - Roma 4:4
Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.
1. Barcelona 3 2 1 0 7
2. Bayer Leverkusen 3 1 1 1 4
3. BATE Borisov 3 1 0 2 3
4. Roma 3 0 2 1 2

Sljedeće utakmice

4.11. Barcelona - BATE Borisov
4.11. Roma - Bayer Leverkusen

Skupina F

Arsenal - Bayern Munchen 2:0
Dinamo Zagreb - Olympiakos 0:1
Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.
1. Bayern Munchen 3 2 0 1 6
2. Olympiakos 3 2 0 1 6
3. Arsenal 3 1 0 2 3
4. Dinamo Zagreb 3 1 0 2 3

Sljedeće utakmice

4.11. Bayern Munchen - Arsenal
4.11. Olympiakos - Dinamo Zagreb

Skupina G

Porto - Maccabi Tel Aviv 2:0
Dinamo Kijev - Chelsea 0:0
Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.
1. Porto 3 2 1 0 7
2. Dinamo Kijev 3 1 2 0 5
3. Chelsea 3 1 1 1 4
4. Maccabi Tel Aviv 3 0 0 3 0

Sljedeće utakmice

4.11. Maccabi Tel Aviv - Porto
4.11. Chelsea - Dinamo Kijev

Skupina H

Valencia - Gent 2:1
Zenit - Lyon 3:1
Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.
1. Zenit 3 3 0 0 9
2. Valencia 3 2 0 1 6
3. Gent 3 0 1 2 1
4. Lyon 3 0 1 2 1

Sljedeće utakmice

4.11. Lyon - Zenit
4.11. Gent - Valencia