NE MOŽE TAKO VJEČNO

Dinamov optimizam temelji se na klimavoj tradiciji!

04.08.2015 u 09:31

Bionic
Reading

Nogometaši Dinama s mnogo samopouzdanja najavljuju uzvrat protiv norveškog Moldea ovog utorka, svjesni da nisu više od četiri godine izgubili u gostima u kvalifikacijama za europska natjecanja. No je li to tradicija na kojoj ima smisla bazirati optimizam?

'Modri' u kvalifikacijama za Ligu prvaka čini se da igraju bolje u gostima, nego kod kuće. Deset utakmica u nizu nisu izgubili na gostovanjima, a sve loše što se događalo uzrokovali su susreti na Maksimiru.

Nakon 1:1 prije dva tjedna protiv luksemburške Fole kod kuće, pokazalo se ponovo da su 'modri' sigurniji daleko od Maksimira. No, protiv Moldea se ponovio rezultat 1:1 doma i opet se potrebno vaditi, protiv protivnika koji nije tako slab i ima šansu zaprijetiti.

Ima li smisla bazirati optimizam na tako klimavoj tradiciji kao što su gostovanja u kvalifikacijama? Ne samo što je svaka tradicija tu da se ruši, već je Dinamo u tom dugom razdoblju prošle četiri godine izgubio bezbroj europskih utakmica u gostima, kad bi se dokopao grupne faze natjecanja. U prošloj Europskoj ligi izgubio je u gostima sve tri: od Astre, Celtica i Salzburga. Neki od tih suparnika nisu puno bolji od Moldea.

'Modrima' uoči okršaja u Norveškoj definitivno treba i opreza. Zadnji put prije osam godina na norveškom su tlu doživjeli debakl protiv Branna, s Modrićem i Mandžukićem u momčadi.

Optimizam u sportu je dobar, kao i vjera u svoje mogućnosti, ali teorija da su 'modri' u gostima u Europi jači nego kod kuće ne drži vodu. No, istina je da je kvaliteta na Dinamovoj strani, a u modernom nogometu domaći teren sve manja prednost. Tako da nas čeka još jedna uzbudljiva europska epizoda 'modrih', nadajmo se sa sretnim završetkom..