NEMOGUĆA MISIJA

Ako Rijeka preživi četvrtak u Europi, to će biti čudo!

23.07.2015 u 11:54

Bionic
Reading

Nakon debakla na Kantridi i poraza s čistih 0:3, riječki nogometaši pokušat će ovog četvrtka kod škotskog Aberdeena pobijediti 4:1 ili više te tako prirediti jedan od najvećih preokreta viđenih u europskom nogometu...

Ni najveći optimisti u redovima Aberdeena nisu očekivali da će u Rijeci ostvariti tako uvjerljivu pobjedu, neki minimalan trijumf nije se doživljavao kao nemoguća misija ali 3-0 bi prije utakmice malo tko prognozirao, čak i s nekoliko piva viška u sebi. Nogomet je međutim po n-ti put pokazao sve svoje draži, Rijeka je dominirala u posjedu lopte no nije znala što će s njom, dok su Škoti u suparnički kazneni prostor stigli figurativno rečeno tri i pol puta i postigli tri gola. Jedan doduše nije smio biti priznat, budući da je strijelac bio u evidentnom zaleđu, no sve je to već odavno voda ispod mosta.

Kako god, nitko u Aberdeenu uoči uzvrata ne želi ni čuti da je posao obavljen, svi su svjesni da lopta zna biti vrlo varljiva premda se tri gola zaostatka ne nadoknađuju svaki dan.

'Svatko od nas je na neki način zaslužan za pobjedu u prvoj utakmici, uključujući naše skaute koji su u kratkom vremenu odradili lavovski dio posla i sjajno analizirali protivnika, ali moramo biti svjesni da unatoč velikoj prednosti koju imamo još ništa nije riješeno. Rijeka ima vrlo dobrog trenera i mnogo kvalitetnih igrača, dobro su organizirani i svatko tko misli da trebamo samo odraditi formalnost griješi, osobno bih inzistirao na maksimalnoj koncentraciji i da je pred nama još samo 45 minuta a kamoli svih 90,' rekao je u najavi domaći trener Derek McInnes, a na njega se nadovezao stoper Andrew Considine:

'U Hrvatskoj smo se prezentirali kao prava momčad i znali iskoristiti svoje šanse kad su nam se ukazale, drugačije takve utakmice ne možete niti dobivati. No ne smijemo ništa uzeti zdravo za gotovo jer Rijeka je pogotovo u prvom poluvremenu pokazala koliko može biti opasna, a poznajući rad našeg trenera on to sigurno neće niti dopustiti.'

Što mogu Riječani? Uvod utakmice na Kantridi je pokazao kako su tehnički bolja momčad od Škota. Problem je što to nisu tada materijalizirali pa su večeras osuđeni na va banque igru od prve minute. Za prolazak su potrebna minimalno tri pogotka. Možda i više, jer obrana je ove sezone pokazala dosta slabosti. Poslije tri primljena gola od Škota, isto im se dogodilo i u prvenstvu protiv osrednjeg Slaven Belupa. Srećom, njima su uspjeli i zabiti tri.

'Puno toga smo propustili u prvoj utakmici i sigurno je prednost Aberdeena golema. Došli smo odigrati utakmicu kakvu je Rijeka znala odigrati u Europi i da se pokažemo u najboljem svjetlu,' otvorio je najavu susreta trener Kek, pa potom nastavio:

'Uvijek je teško kada u gostima moraš juriti takav zaostatak. Domaćinu takva prednost daje samopouzdanje, ali u nogometu se događaju preokreti i mi vjerujemo da smo sposobni odigrati bolje nego na Kantridi.'

Slovenski stručnjak neće moći računati na stopera Leškovića, a na lakše ozljede su se još tužili Samardžić, Močinić i Ristovski. Realno, problem je samo moguće neigranje ovog prvog koje bi značilo izostanak stoperskog para. Ristovski je najavljen od prve minute, ali zaigra li Tomečak umjesto njega, to ne bi smio biti problem, dapače.

Ostatak početnih jedanaest sugerira izrazito ofenzivnu Rijeku s dva napadača od prve minute. Žrtvovana je pozicija 'razbijača' u sredini terena pa je tako Radoševića za očekivati na klupi.