OBRAČUN U POLUFINALU LP-A

Evo kako bi Juventus mogao proći Real Madrid!

05.05.2015 u 14:22

Bionic
Reading

Nogometaši Real Madrida, još uvijek aktualni prvaci Europe, u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka protiv Juventusa u Torinu (utorak, 20.45, Arenasport) pokušat će izvući što bolji rezultat uoči uzvrata. Međutim, neki nogometni analitičari mišljenja su kako Juventus može proći Real Madrid

Najkraćim putem do finala - kroz sredinu


Pokušati ću sagledati realno stanje momčadi i reference istih pred utorak i veliki dvoboj Juventusa i Reala. Činjenica je da su Madrižani veliki, gotovo isključivi favorit, ali i Juve ima svojih kvaliteta.

Prije svega, to je Gianluigi Buffon. Može i tri pogotka „skriviti“ u ova dva susreta, ali činjenica je da legendarni 'Gigi' ove sezone prima 0,53 gola po susretu, odnosno 22 je primio u 41 nastup. To dovoljno govori o njegovoj formi, kao i o igri obrane. Dojma sam da, ukoliko Allegri ne ostane vjeran trojici u obrambenom sustavu, i to Bonucciu, Chielliniu i Barzagliu, nema prevelike šanse. Četiri u liniji bila bi potpisana smrtna presuda.

Naime, Real igra sa tri ofenzivna igrača, za pretpostaviti je da će to biti Cristiano, Benzema i Bale, i realno je sasvim nemoguće da to zatvore Juventusova dva stopera i dva bočna. U tom slučaju Ronaldo i Bale ostajali bi na „brisanom“ prostoru sa Evrom i Lichsteinerom što je vrlo očigledna ishoda.

Zbog toga, ovisno od toga na kojoj strani je lopta, jedan stoper pomaže bočnom igraču na toj poziciji, a ostala dva stopera 'vežu' Benzemu. Čini mi se da bi to treba biti ključ prolaska nad Realom koji je tada sve više primoran prijetiti iz daljine, a to im je mana ove sezone. Tek sedam od 18 udaraca iz igre šutiraju izvan šesnaesterca, a osim pokoje 'bombe' Jamesa, ne treba strahovati previše od Kroosa i/li Isca, kojima šut nije 'forte'.

Kako i gdje gledati Ligu prvaka?

Osim na MAXtv-u (Arenasport), utakmice Lige prvaka možete gledati na pay per view online servisu match.tportal.hr.

Veliki plus Juventusa je i igra kroz sredinu. Naime, ove sezone su u jednoj utakmici LP, u skupini protiv Malmoa, pokušali protivnika „probiti“ preko bokova i to je izgledalo loše, iako je na drugoj strani bio poluozbiljan protivnik. Shvatio je Allegri da do protivničkog gola mora doći kombinatorikom Vidala, Marchisia, Teveza i Morate, ili imaginacijom Pirla. Zbog toga ove sezone čak 47% napada Juventusa kreće kroz sredinu, 31% preko Lichsteinera, a 24% preko Evre koji je ipak značajniji u defanzivi nego ofenzivi. Uostalom, kao i kolega mu Marchisio na toj strani.

Također, Juventusova prednost je i opasnost iz daljine, odnosno šut Marchisia, Vidala i Pirla koji su opasni već sa 25 metara od gola. Realno, ako na stranama budu Marcelo i Carvajal, 'crnobijelima' se puno bolje okrenuti ka probijanju sredine, bilo kroz Tevezov dribling ili udarcem izvana.


Isto tako, potrebno je žrtvovati napadača. Naime, Morata, iako brz i neugodan, biti će potpuno nemoćan protiv stoperskog para Reala. No, takvih je karakteristika da ga se treba konstantno duplirati, jer je sposoban krenuti u bijeg, ako ostane '1 na 1' s jednim ili drugim stoperom. Tu se ostavlja prostor za Teveza koji bi trebao dobiti prostor iza njega jer je Ramos, za moj pojam, precijenjen igrač koji je vrlo dobar prema naprijed, ali u defanzivni (pre)često grub i nespretan. Ne treba ni spominjati da grub igrač na Tevezu u zoni šuta znači „slobodnjake“, a i to može nauditi Realu.

Polako se približavam kraju, a želim naglasiti to da, usprkos brojnim velikim imenima, Real previše ovisi o jednom igraču. Momčad koja zaustavi Cristiana Ronalda, zaustavila je Real. Ne protiv Almerie, tada zabijaju i bekovi, ali kada je „gusto“, u Bayernu će uvijek netko iznenaditi zbog načina igre, u Barceloni je trojac u napadu raznovrstan kao nitko u svijetu, ali Real ima velikih problema s time. Jednostavno, bez obzira na kvalitetu Benzeme, Isca, Balea ili Chicharita, Ronaldo pokreće stvari.

Dakle, da sam trener Juventusa, na teren bih izveo ovih 11 igrača, gledao petoricu obrambenih igrača stisnuti što više i natjerati Real da prijeti izvana. Prema naprijed bi koristio Pirlove (duge) lopte i brzinu Morate te individualnu kvalitetu Teveza. Istina, nema previše 'manevarskog' prostora kad se želi pobijediti Real, ali ovaj Real pokazao je u oba velika natjecanja da ima mana. Na Bianconerima je da iskoriste dvije od one tri prigode koje će imati u 180 minuta i da prime najviše gol.