ANALIZA KOLA

Pep Guardiola sada slavi; ovo su razlozi za nove brige!

22.04.2015 u 13:37

  • +8

Liga prvaka 21.04.

Izvor: Reuters / Autor: Kai Pfaffenbach

Bionic
Reading

Iako je Bayern razmontirao Porto I tako došao do polufinala Lige prvaka, analitičar s portala Tribina.hr tvrdi kako entuzijazmu nema mjesta u Munchenu, jer najbolja momčad Europe nije Bayern, nego upravo ona koja se odrekla dobrog dijela postavki koje forsira Pep Guardiola

Bajke o tome da je Pep stvorio najmoćniji stroj Europe pale su u vodu u prvoj utakmici, a dokazane su ovom kad je momčad i dalje bila bez 'alibija' koji se koristio da se objasni poraz u Portu, a odigrala je vrhunski. Za razliku od ovosezonske Barcelone koja je maksimalno uvjerljiva protiv puno jačih protivnika nego što ih je imao Bayern, Bavarci se muče i traže. I ne, to nije jer nema Robberya nego je zato jer se glavni trener precijenio, pokušao je od momčadi stvoriti nešto što ona ne može biti i to mu se u ponekim utakmicama vraća.

Tribina.hr

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja nogometnog communityja! Više informacija OVDJE.


Ne treba biti impresioniran ovim gaženjem Porta jer je zaista ulazilo sve i svašta te se radi samo o jednom sjajnom 'one night standu', a ne nečem čega bi se ostale ekipe morale bojati. Utakmicu sa Šahtorom (pobjeda 7:0) je nemoguće uspoređivati jer nije realan uzorak da ionako slabašni Šahtar sa igračem manje se uspoređuje s najboljim ekipama Lige Prvaka. Bayern je zaista izgledao 'svjetski' protiv Porta, ali pitanje ostaje ako su tako moćni, gdje su bili u Portu? Očito je da su oni u igri puno dobili povratkom Alcantare i u ovoj jednoj utakmici ta sredina koja može beskrajno dugo držati loptu koju čine Alcantara, Lahm i Alonso je jednostavno 'sakrila' loptu Portu i potpuno ju isčupala iz njihovih ruku. Igrao je samo Bayern, a kad te ide kao što je Lewandowskog i društvo jučer, onda iz toliko posjeda jednostavno mora proizaći visoka pobjeda, uz dodatak da zahvaljujući kartonima niti Porto nije bio kompletan.


No, sad je to nebitno, Bayern ide dalje, kao što dalje ide i Barcelona koja se 'rutinski' još jednom obračunala sa PSG-om, po mnogima 'dark horseom' ovogodišnje Lige Prvaka i po mnogima, momčad na kojoj će ovakva Barcelona polomiti zube. To se nije dogodilo niti blizu, Barcelona nije ostavila puno dvojbe oko toga tko je bolja momčad, a najviše ju može veseliti što za razliku od 90% ostalih slučajeva, ovaj put joj nije toliko trebao Messi da obavi posao. Suarez u prvoj i sada Neymar, uz odličnu partiju Inieste, je upravo ono što je Barci trebalo kao podstrijek za finiš sezone. Teško da bi Messi, koliko god genijalan bio, sam odveo Barcu do vrha, jer je u već nekoliko zadnjih sezona pokazano da je to u ovakvoj konkurenciji nemoguće.

No, uz ovakvu pomoć glavnih 'drugih violina', pogotovo kolega iz napada Suareza i Neymara, nema sumnje da će trojac iz Barcinig napada biti gotovo nemoguće zaustaviti bilo kojoj obrani. Jedno je kad imate luksuz gotovo svu energiju potrošiti na uštopavanje fenomenalnog Argentinca, ali kad se sa strane pridodaju Urugvajac i Brazilac u punoj formi, onda je to praktički nemoguće čuvati sa samo standardnom četvrokom u obrani, momčadi se moraju jače povlačiti što ih čini sterilnima u napadu, a Messi-Suarez-Neymar su dovoljno kvalitetni da probijaju i jako zaključane obrane.

Ono što posebno impresionira kod Barcelone je što su, protiv napadački jako potentnog PSG-a u utakmici u kojoj PSG mora ići na sve ili ništa, ostali netaknute mreže. Barca više ne igra 'Guardiolovsku obranu', gdje sumanuto pritišću loptu te često osvaja prije nego protivnik razvije napad, ovo je više klasični tip branjenja, ali dojam je da su igrači koncentrirani, čvrsti i ne griješe. Sve to ne bi bilo moguće bez zaista nemoguće dobrog Javiera Mascherana koji još od SP-a u Brazilu drži visoku razinu forme i više nema veze igra li u obrani ili veznom redu, uvijek pruža generalske partije u kojima svojom požrtvovnošću, ali i sjajnom anticipacijom protivnika zaustavlja mnoge napade i to na način da Barca može razviti brzi protunapad iz njegovih akcija. Takvom igrom Mascherana prodrmali su se i Pique, Alba i pogtovo Alves, koji su dugo izgledali kao 'zasićeni' igrači, ali kad jedan igrač iz obrambenog lanca igra. trči i bori se na razini kao Argentinac, onda ni ostali nemaju pravo zaostajati za njim i toga su svjesni.

Ono gdje Barca 'šteka' je vezna linija, koja ovim, klasičnijim stilom igre, često ostaje malo ukopana u mjestu. Rakitić i Busquets nisu odviše hitri igrači i kad protivnik razvije brzi napad dosta lako 'preskoči' Barcin vezni red i nađe se pred obranom, a veznjacima treba dosta da se vrate. S obzirom da Mascherano, koliko god sjajan bio, ipak ne može biti i u vezi i u obrani u isto vrijeme, Barca je u problemu u nedostatku hitrog veznjaka defenzivnijeg karaktera i taj problem će morati adresirati u budućnosti. Zasad, teško je vidjeti drugo rješenje osim da Busquets stane povučenije u odnosu na Iniestu i Rakitića te da igra baš klasičnog zadnjeg veznog ipred obrane, sa čim manje izleta prema naprijed. Kad se zaigra sa Realom ili Bayernom, koji mogu stvoriti puno šansi, opasno je računati samo na obranu, bit će potrebna velika pomoć veznog reda da se sve prijetnje neutraliziraju. Prema naprijed, stvari ionako rješava sjajna trojac bez premca...