LIGA PRVAKA

Bayern mora napasti od prve minute: Znamo da neće biti lako!

21.04.2015 u 13:43

Bionic
Reading

U uzvratnoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka Bayern će protiv Porta (Arenasport 3, 20:45), koji ih je u prvoj utakmici nadigrao 3:1, imati jako težak zadatak. Svjestan je toga i trener Bayerna Pep Guardiola

Iako je Bayern u Portugal otputovao s dosta problema oko sastava, nitko nije očekivao uvjerljivi poraz. Sve je krenulo naopako već na samom startu, te se nisu pošteno niti zagrijali, a već su gubili 2:0. Na koncu je trener Guardiola osuo paljbu po liječnicima koje je krivio za brojne izostanke. Kasnije se malo posuo pepelom, no liječnička služba je napustila klub. Narušena atmosfera se ipak malo popravila za vikend gostujućom pobjedom protiv Hoffenheima.

'Znam da se u Bayernu priznaju samo trofeji u svim natjecanjima. Spreman sam na taj pritisak kao i moji igrači. Znamo da neće biti lako, no već smo ove godine pobjeđivali dovoljnom razlikom. Naravno, morat ćemo s više rizika krenuti od prve minute', rekao je Guardiola.

Španjolac i dalje muku muči sa sastavom oko kojeg je nekoliko nepoznanica. Sigurno neće biti Robbena, Alabe, Javi Martineza i Benatije od onih koji bi konkurirali za nastup od prve minute. Ribery je lagano trenirao, no o njegovom statusu se dosta špekulira. Dvojimo da će igrati, možda bude na klupi.

Veznjak Schweinsteiger se oporavio od trbušne viroze te bi trebao biti spreman, baš kao i lijevi bek Bernat koji je dobio jak udarac u gležanj protiv Hoffenheima. Potonjeg neki navode kao upitnog, no više manje ga svi njemački mediji uvrštavaju u početni sastav. Ne bude li on mogao, bit će Nijemci u problemima jer smo već ranije kazali da nema niti Alabe. Moguće da na toj poziciji, nakon dugo vremena zaigra Lahm.

Kako i gdje gledati Ligu prvaka?

Osim na MAXtv-u (Arenasport) utakmice Lige prvaka možete gledati i na pay per view online servisu match.tportal.hr.

Sigurno je kako u sastavu neće biti ni Brazilac Dante koji se baš ne može pohvaliti dobrom formom. Njega će zamijeniti Badstuber i s Boatengom činiti stoperski tandem.

'Neće nam biti lako, no mi to možemo', hrabro je najavio Pep, a slično razmišljaju i njegovi igrači.

Za prolazak im minimalno trebaju dva pogotka. Barem toliko su zabili u 15 od 19 domaćih utakmica ove sezone, prosjek je 3,05 po utakmici. Isto tako, sačuvali su mrežu u 14 od 19 domaćih nastupa.

Veliki je tjedan iza Porta, a još veći pred njim jer poslije Bayerna slijedi gostovanje kod Benfice koje bi moglo odlučiti prvaka. U međuvremenu su neokrznuti s pričuvama odradili prvenstvenu obvezu i sada dolaze obraniti prednost iz prve utakmice u kojoj su iskoristili Bayernove propuste. Mnogi će tu dodati i Bayernove izostanke, ali izostanke je imao i Porto, a ima ih i danas iako puno manje zapomažu zbog toga.

A, oni nisu nimalo beznačajni jer Tello je igrao u vrhunskoj formi, ovih dana dobio je i nagradu za igrača mjeseca ožujka. Pored njega izostat će i bekovi Danilo i Alex Sandro, dva vjerojatno najteže zamjenjiva igrača u sastavu Zmajeva. Porto je protiv Académice zaigrao sa 9 pričuva, Benficu zasad nitko ne spominje, a zamjene na bokovima trebali bi biti desno Ricardo i Martins Indi lijevo. Na stopersko mjesto vraća se Marcano


Prepuni Estádio do Dragão svjedočio je 200. pobjedi Porta na tom stadionu, a nagovještaj jedne od noći za pamćenje navijači su dobili već u 2. minuti poslije koje je Porto osim rezultatske morao imati i brojčanu prednost da sudac Neueru nije oprostio crveni karton za rušenje Jacksona Martineza koji je bio tajno oružje plavo-bijelih čijim je pojavljivanjem u sastavu ostao iznenađen i Guardiola.

'Vjerujem da smo zaslužili ovaj rezultat, a mogli smo zabiti još koji pogodak. Za nositi se s Bayernom morate igrati na granicama svojih mogućnosti što smo učinili', rekao je Lopetegui poslije prvog četvrtfinalnog susreta, a u najavi uzvrata i ovu je utakmicu nazvao ogromnim izazovom za svoju momčad od koje traži usredotočenost, ambicioznost i vjeru u sebe:

'Morat ćemo napraviti neke promjene, ali opet ćete gledati ono što ste navikli od nas i kako pristupamo utakmicama. Ofenzivna smo momčad koja voli imati loptu i agresivna kada ju pokušava osvojiti. Moramo ostati fokusirani, ambiciozni i puni nade da ćemo proći dalje s tim da ne zaboravimo da igramo protiv jedne od najboljih ekipa u povijesti nogometa. Trebamo biti spremni dati najbolji odgovor na sve izazove kojima će nas Bayern izložiti i na svaku moguću situaciju ili smjer u kojemu će utakmica krenuti, napadati kada god budemo u mogućnosti i braniti se kada nas protivnik na to prisili, uvijek s namjerom što bržeg povratka izgubljene lopte.'

Plavo-bijeli su ostali ugodno iznenađeni ispraćajem koji su im priredili navijači po polasku na uzvrat u kojemu bi ih trebalo bodriti oko 4.000 navijača kojima je Lopetegui zahvalio uz još poneki kompliment protivniku:

'Računamo na podršku navijača i zahvaljujemo im na svemu dosad jer nas svojom energijom guraju naprijed, bilo da su uz nas na stadionu ili u zračnoj luci kao na polasku za München gdje igramo protiv jednog od favorita natjecanja od samog početka. Nema posebne tajne za pobjedu, moramo sve odraditi kako treba kada igramo protiv kluba ovakve veličine. Pred nama je još jedan kolosalni izazov.'

Porto i Bayern imaju najbolje napade Lige prvaka s 24 postignuta pogotka, a petu ovosezonsku utakmicu u LP vodit će Martin Atkison koji u četiri dosadašnje ima prosjek od 3,5 žutih i nijedan crveni karton.